N1 u Bihaću: Čeka se premještanje maloljetnih migranata u Boriće

Vijesti 30. sep 202012:40 > 12:59
N1

Operativna grupa u Unsko-sanskom kantonu nakon sastanka u prisustvu predstavnika IOM-a i UNHCR-a usvojila je i zaključak kojim se predviđa privremeno relociranje maloljetnih migranata iz centra Bira u centar za prihvat ranjivih kategorija Borići u Bihaću.

Reporterka N1 Adisa Imamović nalazi se u tome gradu gdje prati ovu situaciju.

Kako je kazala Imamović, već nekoliko sati se čeka premještanje migranata nakon jutarnjih sastanaka između različitih nadležnih institucija i međunarodnih organizacija koji rade u centru Bira. Očekuje se dolazak policijskih službenika USK koji će ispratiti između 50 i 80 maloljetnika koji se nalaze u kampu Bira u kamp Borići, gdje se nalaze brojne proodice sa maloljetnom djecom.

Taj prostor u Borićima je prije godinu dana posebno preuređen za ranjive kategorije. 

Također, danas je bilo predviđeno da se uz maljoteljnike pristupi premještanju i preostalih migranata iz Bire u kamp Lipa, ali se to neće danas desiti.

Kako je navela, smanjen je broj onih koji borave u Biri jer ih je mnogo otišlo kako bi pokušalo preći granice prema Hrvatskoj, tako da procjene od onih 2.000 migranata unutar kampa, sada iznose oko 300 do 400 migranata.

Kada je riječ o kampu Lipa, on nema adekvatnog smještaja u smislu dovoljno kreveta gdje svi ljudi ne bi mogli dobiti adekvatnu njegu i hranu i ostalo što treba da ih sljeduje.

Desetina migranata već neko vrijeme borave na livadama, kao i obližnjoj šumi u Bihaću, a iz IOM-a govore da im ne mogu dati identifikacijske kartice jer ih nemaju gdje smjestiti.

Također, u kampu Miral u Velikoj Kaduši nalazi se više od 1.000 migranata. Doneseno je naređenje da policija blokira ulazak u Miral i traži se rješenje gdje ih izmjestiti iz urbanih sredina jer vlasti USK žele da se rastereti jezgra grada. Općinsko vijeće Velike Kladuše nije dalo saglasnost za bilo koju drugu lokaciju na koju će biti smješteni migranti s područja te opštine. Tražili su da se smjeste u kamp Lipa ali gradske vlasti Bihaća neće to dozvoliti. Još je nepoznato gdje će se smještati migranti iz Mirala, ali će morati otići, stoji u odluci.

I dalje se bilježi mnogo krivičnih prekršaja na terenu. Prije nekoliko dana je u kampu Lipa došlo do ozbiljnih incidenata gdje je sedam migranata međusobno ranjeno u tuči i te svađe su gotovo svakodnevne, pogotovo u večernjim satima. Također je nedavno zabilježen slučaj kada je pred policijsku stanicu u Bihaću dovezen migrant koji je bio više puta izboden. 

Nemoguće je procijeniti broj migranata u Bihaću, a neki podaci idu do čak 10.000 migranata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad