Oštra reakcija Konakovića: Izetbegoviću, ponizili ste nas pred cijelim svijetom

Vijesti 30. sep 202013:07 > 13:08
N1

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković oštro je reagovao na izjavu Bakira Izetbegovića koji je kazao da je u "Zagreb otišao kako bi napravio balans". Konaković je poručio Izetbegoviću da je napravio "tužni cirkus".

“Napravili ste vi, gospodine Izetbegoviću, tužni cirkus, a ne balans. Pristanak da vas Plenković postrojava kao predstavnike naroda je poniženje za nas. Mogli ste i morali ste održati lekciju iz poštivanja institucija naše zemlje, lekciju iz uređenja naše zemlje, sekularne, građanske, naravno sa svim pravima naroda koji u njoj žive, posebno vjerskim. Onako kako javno govorite, pogotovo u kampanjama. U tom vas je tužnom cirkusu Plenković primio u nekom sobičku bez državne zastave, baš kako takvom sastanku dolikuje. Kakav ste balans napravili govore izjave Plenkovića i Čovića”, napisao je Konaković.

Istakao je da se “nakon izjava Dodika i Čovića da žele isključivo etničko uređenje zemlje, apsolutno složio s njima”.

“A to je upravo prilika da Bošnjaci vrisnu ono što je krucijalno za opstanak i razvoj naše domovine. Da vrisnu da mi želimo sekularnu, građansku BiH, uređenu tako da možemo u džamije, mektebe, da imamo vjeronauku, da nam niko ne ugrožava prava. Da takva prava garantujemo i pripadnicima drugih vjera, a naravno sva prava i ljudima koji nisu vjernici. Posebnu odgovornost u tim procesima imamo mi, Bošnjaci. Zato je tužno, a i cirkus je, da ste nas još jednom ponizili pred cijelim svijetom. Kad su nas agresori napali ‘92., upravo su ovo željeli – etničku podjelu i prava naroda samo na komadima teritorije koju taj narod kontroliše. Mi smo svoju domovinu od toga branili. I odbranili. Branili njenu sekularnost, multietničnost, teritorijalni integritet. Vi to po sobicama i kafanama prodajete za sitne šićare, ose, kcusove, drugarska imenovanja, parkiranja na trotoar i druge sitne benefite. Ili sve ovo svjesno radite? Ne pristajemo na to”, poručio je Konaković.

Podsjetimo, Dragan Čović i Bakir Izetbegović bili su u posjeti Zagrebu gdje su se sastali s premijerom RH Andrejom Plenkovićem. Izetbegović je kazao kako je bitno razgovarati te da je svojom posjetom nije legitimirao posjetu Dodika već je amortizirao i napravio neophodan balans”. Nakon silnih kritika, Plenković je izjavio kako se sastao s prvim i drugim dopredsjedavajućim Doma naroda PSBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad