Gutić: Film o Sebiji Izetbegović nije namjenski tempiran pred izbore

Vijesti 30. sep 202016:38 > 17:56
N1

Žurnal.info danas je na svom portalu objavio film “Direktorica” koji se bavi Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Govoreći za Dan uživo, novinar Amarildo Gutić kazao je kako je "glavni junak isti kao i u prethodnom filmu, da su događaji različiti, ali da je isto ono na što su željeli ukazati - radnje koje se odvijaju ne idu na dobro za pacijente i građane KS.

Naglasio je kako postoji tedencija da se “te radnje prošire na i na druge dijelove FBiH”.

“Od prethodnog filma prošle su četiri godine, a u filmu je istaknuto liječenje u KCUS-u koje je uveliko reducirano, ne samo zbog virusa, već i svega onoga što su sagovornici u filmu dobro objasnili. Postavlja se pitanje šta će biti u vezi Ljekarske komore – pokušaj preuzimanja direktne kontrole koja je de fracto stranačka kontrola, a može značiti pritisak na ljekare da, ukoliko ne budu poslušni politički i prema generalnoj direktorici, mogu biti kažnjeni oduzimanjem licence”, rekao je Gutić.

Na komentare da je film ustvari kampanja protiv profesorice Izetbegović, Gutić je kazao kako “ne bi objavili ništa što nije provjereno”.

“S druge strane, direktorica Sebija Izetbegović vjerovatno ima problem u načinu ophođenja i manirima i bojim se da su u pozadini stranačka pripadnost i lična netrpeljivost prema nekim njenim dojučerašnjim i sadašnjim kolegama. Bili smo svjedok pritiska na Opću bolnicu”, rekao je Gutić navodeći primjer slučaja dr. Ismeta Gavranakapetanovića koji sada obnaša funkciju direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Komentirajući fotografiju koja kruži društvenim mrežama, a na kojoj navodno vozilo Mercedes prof. Izetbegović parkirano u Titovoj ulici ispred radnje, kazao je kako je “to samo još jedan mali ilustrativni primjer bahatosti naših političara iz bilo koje stranke i s bilo koje funkcije, da za njih ne vrijede pravila, pa ni mala saobraćajna”.

“Čini se da ni javnost u velikoj mjeri ne kažnjava, imamo izbore svake dvije godine, a naši birači se ponašaju kao navijači”, kazao je.

Istakao je da film nije tempiran namjenski pred izbore te da im je ideja sinula tokom pandemije, odnosno svih dešavanja tokom pandemije, pa u filmu tretiraju i javne nabavke.

Govoreći o dešavanjima u Reumalu u Fojnici, podsjetio je da je Žurnal prije četiri godine počeo pisati tekstove o tome, ali da se ništa nije uradilo na rješavanju tog pitanja.

“Problem je što prolazi vrijeme, a jedan po jedan problem se ne riješava kada je trebalo. Kada su milionski krediti potrošeni nenamjenski i odabrane firme dobile posao niko nije reagovao”, kazao je Gutić.

Na pitanje da li je cilj privatizacija ovog preduzeća, Gutić je odgovorio da je  “to je dobro poznata praksa”, te podsjetio i na druga preduzeća poput Energopetrola i Rafinerije. Komentirao je i podatak da novac za IT sektor odlazi van BiH.

“Nije da nemamo domaću pamet i stručnjake koji su ostali u zapećku zarad profita pojedinaca. Sve ukazuje da je tu itekako neko pogodovao zbog privatnog interesa, a prepuštajući resurse koji su mogli biti domaći nekome drugom. Tu je u pitanju je i nadzor nad onim što je u serverima i vrlo povjeriljivim podacima”, kazao je Gutić.

Poručio je da će, kada god imaju provjerene informacije i dokumente, objaviti bez obzira na to o kome da se radi. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad