Ribolovci pokušali organizovati proteste, policija zabranila

Vijesti 30. sep 202019:01 > 20:23
N1

Zabranjeni su protesti ribolovaca na rijeci Ugar i mjestu gdje se gradi minihidroelektrana Oštrac. Iz Sportskog ribolovnog društva Travnik kažu kako su rješenje o zabrani dobili jutros, ali kažu kako neće odustati. Ribari i pojedini mještani poručuju kako je kanjon Ugra idealan za park prirode u kojem će uživati turisti i korist imati lokalno stanovništvo, a ne za bahato bogaćenje pojedinaca.

Nekada čista i bistra planinska voda poznata po ogromnim količinama visokokvalitetne pastrmke, danas je mutna.

“Što se tiče ljepote, ja to vama ne mogu objasniti, Ugar je bio netaknuta rijeka. A, kad hvatamo ribu, po četvorica, dvojica sa jedne strane, dvojica sa druge i odustanemo na pola puta jer smo se nahvatali. Jeste li danas šta ulovili? Ništa danas, ništa”, kazao je Nisvet Bahtić, ribar.

Nekoliko desetina metara uzvodno je gradilište, bageri, kamioni, radnici… Izgrađuje se Oštrac. Investitor “V.N.T.” d.o.o. Jajce nastavio je izgradnju uprkos tome što je federalnim parlament 23. juna usvojio zaljučkak o moratoriju na izgradnju malih hidroelektrana.

Na Ugru su do sada izgrađene četiri minihidrocentrale, dvije se grade, a u planu je sedma na lokaciji Crni virovi.

U pokušaju da se zaustavi gradnja ove MHE pripadnici Spotskoribolovnog društva Travnik pokušali su organizovati mirne proteste. Međutim, jutros iz Policijske stanice Travnik dobili su rješenje o zabrani.

“Oni se pozivaju na član 16, stav 4 Zakona o javnom okupljanju tu se kao brinu o zdravlju ljudi, što nema nikakve veze ovo je otvoreni prostor, a imamo primjere da se u zatvorenom okuplja i više 200 ljudi. A, ovo je otvoreni prostor i nema nikakve opasnosti”, kazao je Indir Melić, predsjednik Sportoskoribolovnog društva Travnik.

Ribari, ali i ekolozi kažu da neće odustati i da su minirni protesti samo prvi od načina borbe protiv izgradnje ove elektrane.

“Ako to ne dođe kao točka dnevnog reda u Domu naroda i ne ispoštuju tu mjeru moratorija za gradnju MHE. Po prvom planu je ovo što se dešava mirni protesti, poslije toga idu peticije, sve moguće korištenje zakonskih procedura, zatim masovni protesti, a onda četvrta faza živi bili pa vidjeli”, poručio je Safet Kubat, lider grupe Rijeke Bosne i Hercegovine.

I iz Centra za životnu sredinu su pozvali nadležne da u narednom periodu implementiraju moratorij, odnosno Parlament FBiH da u formi zakona zaštiti rijeke. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad