Đukanović za N1: Nikad se nismo oslanjali na pomoć međunarodnih centara

Vijesti 30. sep 202021:36 > 21:59
N1

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, rekao je u emisiji Pressing N1 televizije, da misli da ono što se događa u regionu je sastavni dio jedne antievropske ofanzive koja se vodi iz Moskve sa ciljem rušenja evropskog sistema vrijednosti, te da o tome imamo svjedočanstava, ne samo na Balkanu.

Bošnjaci i Albanci podržali su nezavisnost Crne Gore, evo sada nakon promjene vlasti, Bošnjačka stranka je najavila da neće ući u novu koaliciju kako će odlučiti albanski političari. Ovih dana premijer Albanije Edi Rama bio je u jednoj tajnoj posjeti Crnoj Gori. Podsjetiću Vas da je u Pressingu prije nekoliko dana Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao da će Bošnjaci i Albanci zažaliti za Vama.

Ono na šta je savremena Crna Gora izrazito ponosna to je multietnički sklad. Da smo zahvaljući tom povjerenju predstavnika različitih naroda vjeroispovijesti i kultura, uspjeli da sačuvamo ne samo mir i stabilnost Crne Gore u ranim devedesetim godinama. Želim da vas podsjetim da je Crna Gora bila jedina jugoslovenska republika na čijoj terioriji nije bilo rata, da smo tokom tih godina bili zapljusnuti raznim talasima izbjeglica, da smo 1999. imali 120.000 izbjeglica i da šarolikost tog izbjegličnog talasa nije dovela crnogorsku stabilnost. Kao što znate, rezultati izbori su vjerovatno stavili na iskušenje ono što je opredjeljenje manjinskih partija, da u Crnoj Gori DPS kao najmoćnija partija u kontinuitetu imala 40 posto podrške biračke javnosti, ponavljala isti poziv, a to je nezavisno od rezultata izbora, trebala nam ili ne podrška partija manjinskih naroda, naš poziv je otvoren. Mi sa vama želimo da tvorimo izvršnu vlast Crne Gore zato što to za nas nije pitanje matematike nego pitanje oziljne politike, jer vjerujemo da je partijama manjinskih naroda mjesto uz vodeću građansku partiju, jer na taj način doprinosimo očuvanju građanske Crne Gore.

VEZANE VIJESTI

Niste mi odgovorili. Kakav položaj sada mogu očekivati Bošnjaci i Albanci u Crnoj Gori?

I nova parlamentarna većina pokazuje interes da nastavi saradnju u okviru izvršne vlasti sa manjisnkim partijama. Razgovarao sam sa tim ljudima vidim da imaju određenu rezervu prema jednom broju parlamentarne većine u Crnoj Gori, prije svega prema Demokratskom frontu zbog njihovog nacionalističkog i antievropskog djelovanja. Ni na koji način ne utičemo na odluke partija manjiskih naroda, sa njima razgovaramo kao sa ravnopravnim partnerima. Oni će donijeti odluku šta će biti budućnost njihovog djelovanja, da li će nastaviti u proevropskom savezu sa nama kao jedna robusna opozicija u crnogorskom parlamenetu, što mi izgleda danas vjerovatnije ili će se neki od njih opredijeliti sa saradnju sa parlamentarnom većinom. Nezavisno od odgovora na Vaše pitanje, moram da kažem da smo sa žaljenjem prisutvovali izljevima nacionalizma prvih dana nakon završenih izbora gdje su se podržavaoci nove parlamentarne većine u svoj pobjedničkoj euforiji obrušili posebno prema manjinama, posebno prema prestavnicima bošnjačkog naroda na sjeveru Crne Gore. Mislim da su institucije države odreagovale blagovremeno, da su spriječile dalju ekspalaciju i preduprijedili težu posljedicu ispoljavanja nacionaličke euforije.

Primijetilo se da ste u izbornoj noći na neki način razočarani stavom Međunarodne zajednice prema Vama. Imate li osjećaj da su glavne zapadne zemlje željele da odete?

Nije u pitanju nikakvo razočarenje. Ni u ovih 30 godina se ni jednog časa nismo oslanjali na neku pomoć iz nekih važnih međunarodnih centara. Sve što smo uradili od referenduma nezavisnosti pa do članstva u NATO su bile naše odluke. Prema tome nijesam imamo nikakva očekivanja sa međunarodnih adresa. Ali ono što ste prijetili, jeste moje razočarenje indolentnošću određenih prozapadnih centara u odnosu na to što se događa u jednom evropskom regionu. Za to bi trebala biti najviše zainteresovana lokomotiva savremene Evrope, a to je EU. Moje razočarenje je i što je EU i naš ključni evroatlanski partner neka druga pitanja, pretpostavio ovom pitanju, ostavljajući time ovaj evropski region na milost i nemilsot nekim drugim uticajama. Uticajima koji nisu vezani za Balkan. Mislim da svi griješe koji vjeruju da Crna Gora od takvog geopolitičkog značaja, da bi se Rusija morala toliko baviti promjenom vasti u Crnoj Gori. Ne mislim ni da je izlazak na topla mora. Mislim da je to što se događa u našom regionu sastavni dio jedne antievropske ofanzive koja se vodi iz Moskve sa ciljem rušenja evropskog sistema vrijednosti i o tome imamo svjedočanstava, ne samo na Balkanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad