Mještani naselja Žegar u strahu nakon sukoba i ubistva migranata

Vijesti 01. okt 202012:19 > 12:20
N1

Među stanovnicima bihačkog naselja Žegar vlada strah nakon što je ovdje sinoć došlo do krvavog obračuna grupe Pakistanaca i Afganistanaca u kojem su dvije osobe ubijene.

Jedna od mještanki, Kata Vujić u razgovru za N1 kazala je kako u Žegaru ima dosta starijih žena koje žive same i da vlada veliki strah.

“Sama sam, mnogo se bojim”, rekla je ona, a njena komšinica Ana Dejanović je dodala kako migranti svakodnevno uznemiravaju lokalno stanovništvo.

“Plašimo se mi i bez ovog obračuna. Svaki dan prolaze ovuda, na stotine njih. Traže nam vode, da pune telefone. Ne mogu vani izaći i popiti kafu, sve bježim u kuću zbog njih”, otkrila je Dejanović.

Na pitanje reporterke N1 Adise Imamović da li policija štiti lokalne stanovnike, odgovorila je pitanjem: “Šta će policija na hiljade njih”.

Mijanka Majstorević je kazala da iako ih migranti ljute, ona ih ipak razumije.

“Kćerka mi je pričala kako ju je jednom migrant prepao, kucao joj je na prozor iznad glave. Pitao je ima li tabletu za glavu. Kada ga je kćerka pitala zašto je bos, kazao je da čuva obuću za Italije. Nekako dok ih ne vidiš – psuješ, ali kada ih vidiš bude ti žao. Moj sin se žalio kako su pobrali sve kukuruze. I ja bih isto uradila da sam gladna, ispekla i pojela”, navela je Majstorević.

Jedna od svjedokinja krvavog obračuna u Žegaru bila je i Lucija Velić. Ispričala je za N1 kako je ulica bila puna migranata.

“U sobi sam ležala i čula sam pucnjavu. Nakon 20 minuta dolazi mi kćerka i pita šta se dešava. Onda smo nas dvije izašle, ovdje je bio haos. Policija je kazala da ima mrtvih. Sav komšiluk se ispunio. Ne može se živjeti od njih. Traže vode, a i da pune mobitele. Kako pustiti nekoga da ulazi u dvorište”, pitala je Velić.

Podsjećamo, dvije osobe ubijene su sinoć u sukobu migranata u bihačkom naselju Žegar, potvrdio je za N1 portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

U 22.15 sati Policijska stanica Bihaća zaprimila je telefonsku prijavu da je na Žegarskom polju, lokacija između naselja Žegar u pravcu planine Plješevice, došlo do masovnog sukoba između veće grupe migranata, te da ima povrijeđenih.

Policija je potvrdila kako je 10 osoba teško povrijeđeno dok je osam zadobilo lakše povrede.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad