Radnici GRAS-a: Računi su nam blokirani, nemamo nafte ni vozila

Vijesti 01. okt 202015:12 > 15:26
N1

Sindikat radnika GRAS-a održao je danas konferenciju za novinare na kojoj su kazali kako neće pristati na Sporazum koji je Skupština KS usvojila kako bi spasila ovo preduzeće ukoliko se iz njega ne izbaci stavka kojom se radnici obavezuju da će povući sve tužbe i više neće imati mogućnost tužbe.

Predsjednik Sindikata Amir Muminović kazao je kako su se vlasti koje su vlasnici ovog preduzeća maćehinski odnosili prema GRAS-u.

“Dužni smo 150 miliona KM poreskim agencijama, dobavljačima i radnicima koji su tužili po osnovu kolektivnog ugovora. Oni nisu imali uplaćen devet godina PIO, odlaze u penziju i po godinu-dvije čekaju da im se riješi stanje. Imamo veliki broj uposlenika koji prima minimalnu penziju zbog toga što nije uplaćivano”, rekao je Muminović.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o voznom kazao je kako su i građani KS svjesni da voze stara vozila te da po broju vozila ne mogu pružiti adekvatnu uslugu.

“Uposlenici rade u uslovima koji su zastarjeli, na hladnoći i na vrućini, po kiši i snijegu. Pošto nismo imali sluha od vlada, došli smo u situaciju da su nam računi blokirani sa tri strane – od UIO, Porezne uprave i advokata koji ih predstavlja. Uposlenici nemaju zarađenu platu već 15 dana, nafta se nabavlja poluprivatno, plina nema, nemamo rezervnih dijelova. Imamo preko 20 autobusa koji se ne mogu registrovati jer su računi blokirani, a naredni mjesec će biti još 20 autobusa i minibusa”, kazao je Muminović.

Za Sporazum je rekao da je “historijski jer će ili spasiti ili ugasiti ovu firmu”.

“Od radnika je traženo da se odreknu tužbi i da se obavežu da više nikada neće tužiti firmu, to je sindikatu najviše zasmetalo. Da nije tužbe, davno bi GRAS bio ugašen. Iskreno se nadamo da će razum što prije preovladati i na radost svih uspolenika koji padaju i fizički i psihički. Veliko je pitanje da li je većina uposlenika jutros imala šta da doručkuje, ali već smo to doživijeli i preživjeli”, kazao je Muminović.

Istakao je kako ovo nije njihov hir te poručio kako u ovom trenutku štrajk ne dolazi u obzir. Građane su zamolili za strpljenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad