Bilans sukoba migranata u Bihaću: Dvoje mrtvih, 23 povrijeđenih

Vijesti 01. okt 202017:19 > 18:37
N1

Dvije osobe ubijene su u sukobu migranata u bihaćkom naselju Žegar. Deset osoba teško je ozlijeđeno, a 13 lakše. Masovna tučnjava Afganistanaca i Pakistanaca desila se samo nekoliko sati nakon što je zatvoren najveći prihvatni centar u Bihaću - Bira. Osumnjičeni za ubistvo odmah su pobjegli u šumu, a za njima i dalje traga policija. Mještani Žegara u potpunom šoku.

Uviđaj je trajao satima. Nadomak policijske patrole, nekolicina migranata. Pakistanaca. Uplašenih sinoćnjim dešavanjima – sjede nepomično. U nesposrednoj blizini ostaci krvavog obračuna. Odjeća, maramice, gaze. Ništa nije bilo dovoljno da se spase dva života. Preživjeli su ispričali policiji – grupa Afganistanaca im je prišla. Tuču su započeli bez ikakvog razloga. Nakon incidenta pobjegli. Mještani, mahom starije stanovništvo – tvrde kako su proteklu noć probdjeli.

“Čula sam pucnjavu, pet, šest puta se pucalo i mislila sam da pucaju lovci, nemam pojma, nakon 20 minuta dolazi mi kćerka iz sobe kaže mama na Facebooku piše da se nešto tu kod nas dešava. Kada smo pogledali kroz prozor tu je već policija, hitna, izašle smo nas dvije i ovaj komšija, to je bio haos, samo su se čuli jauci, ranjeni, policija je odmah rekla da ima mrtvih. Mi smo se onda svi obukli i izašli, ja sam istrčala u panici, prepali smo se”, ispričala nam je Lucija Velić, mještanka Žegara .

Svaki dan, kažu mještani, stotine migranata i izbjeglica tu prolazi, borave oko njihovih kuća. Dolaze, traže vodu, hranu. Bilo je, kažu pitanje trenutka – kada će se desiti ozbiljniji incident.

Pitali smo ih jesu li se uplašili.

“Jašta sam, ja sam sama, kako se neću uplašiti, cijelu noć nisam spavala”, kazala nam je jedna mještanka.
“Plašimo se mi i bez toga zato što nam svaki dan tu prolaze, te traže vode, te traže puniti mobitel, te da su gladni, pa im je onda ledeno. Cijele grupe, tuda svaki dan prolaze, nema dana, stotine njih. (N1: A vi svi sami?) Mi smo same”, dodala je druga.
“Moj sin kaže, pa evo pobraše mi sve kukuruze, i ja bih uzelo kad sam gladan pa ispekao sebi da pojedem, ne zna čovjek opet što bi rekao”, kaže treća.

Dvadest tri migranta primljena su na Kliniku urgentne medicine. 13 je dobilo ljekarsku pomoć i pušteni su. Njih deset je operisano, od čega trojica u Šok sobi, a sedam na Hirurgiji. Svi imaju teške tjelesne povrede. Sve povrede su nanesene hladnim oružjem. Kada je riječ o pucnjevima koje su mještani čuli – policija sumnja da je možda riječ o plinskim pištoljima ili pirotehnici. Za Afganistancima se traga.

“Nažalost prema onome što imamo, a imamo vrlo malo informacija oni su se razbježali, odnosno uputili u pravcu Plješevice odnosno u pravcu granice s Republikom Hrvatskom, vrlo nepristupačan teren i vrlo težak za pretragu ali nastojat ćemo da što više terena pretražimo i da pokušamo pronaći počinioce ovog krivičnog djela”, kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP USK.

Sve se događa nakon što su vlasti USK zatvorile prihvatni centar Bira. Određeni broj migranta nije htio otići u kamp Lipa, nego u novi pokušaj prelaska granice. Te mnogi vjeruju – da su se sukobili upravo oni koji su sinoć iz Bire izašli. No – policija utvrđuje sve okolnosti. Zatvaranje najvećeg prihvatnog centra u USK predstavnici Međunarodne organizacije i Evropske unije su najoštrije osudili.

Šef Misije IOM-a na svom Facebook profilu napisao je, kako su vlasti USK prinudno premjestile oko 350 migranta iz Bire, i doveli ih ovdje na livadu u blizini kampa Lipa. IOM je uspio primiti samo medicinske slučajeve, no ostali su, ostali na otvorenom. Tužno, nehumano i nepotrebno, napisao je Auweraert. 

Osim vrha IOM-a u posjeti Bihaću danas je bio i direktor Federalne uprave policije, saopštivši kako kapacitete ove ustanove stavlja na raspolaganje i lokalnoj policiji u borbi protiv prije svega trgovine ljudima kroz proces ilegalnih migracija. Brojni migranti i dalje su na prostoru ovog Kantona bez smještaja i hrane. Inciidenti su gotovo svakodnevni. Prognoze nadležnih nisu najbolje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad