Ujedinjene nacije zabrinute zbog iznenadnog zatvaranja migrantskog kampa u BiH

Vijesti 02. okt 202009:25 > 09:27
N1

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini su svjesne izazova s kojima se vlasti i lokalne zajednice suočavaju u rješavanju složenog pitanja mješovitih kretanja. Vlasti i zajednice u Unsko-sanskom kantonu su uložile značajne napore da smjeste i ugoste sve koji su pristizali u Kanton, često uz limitiranu podršku.

Međutim, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini su zabrinute zbog iznenadnog zatvaranja Privremenog prihvatnog centra Bira u Unsko-sanskom kantonu ove sedmice, pri čemu je policija premjestila 87 djece, uključujući djecu bez pratnje, iz Bire u Centar Borići. Ova akcija je nastavljena istu noć premještanjem svih muškaraca samaca iz Bire u Hitni prihvatni kamp Lipa, i u Sarajevo.

“Ujedinjene nacije ovim putem skreću pažnju na činjenicu da je Hitni prihvatni kamp Lipa već popunjen i nije opremljen za zimske uslove. Prihvatni kapaciteti u Sarajevu su također popunjeni. Kako se zimski period približava i temperature padaju, stotine izbjeglica, migranata i tražitelja azila u Bosni i Hercegovini se suočavaju sa uskraćenim pristupom sigurnim smještajnim objektima, čak i sa najosnovnijim postavkama”, navodi se u saopštenju.

Ujedinjene nacije su izrazito zabrinute da će ovo akcije dovesti do pogoršanja izolacijskih kapaciteta za COVID-19 i mogućnosti poštovanja preventivnih mjera, te će na taj način rezultirati povećanjem zdravstvenih rizika za migrante, tražitelje azila i širu zajednicu.

“U trenutku kada se Bosna i Hercegovina već bori sa pandemijom bez presedana, i njenim posljedicama na sve segmente društva, urgiramo prema svim relevantnim nivoima vlasti da izbjegnu dalje pogoršanje ove humanitarne situacije.  Ujedinjene nacije pozivaju relevantne vlasti na nivou BiH da pravovremeno osiguraju alternativna rješenja, uključujući držanje centara poput Mirala otvorenim i operativnim dok se ne pronađu druge prikladne lokacije. Upravljanje situacijom mješovitih kretanja u Bosni i Hercegovini traži jedinstven pristup i sveobuhvatno rješenje, jer utječe na čitavu zemlju”, stoji u saopćenju.

Kako navode, Ujedinjene nacije ostaju posvećene podršci konsultacijama i akcijama za pravovremena alternativna rješenja, uz podsjećanje svih aktera na odgovornost prema domaćim zakonima, kao i međunarodnim normama i standardima zaštite ljudskih prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad