O djetetu preminule bh. državljanke u Siriji brine Makedonka, vratit će se u BiH

Vijesti 02. okt 202010:22 > 10:32
Ilustracija

U sirijskim kampovima Al-Hol i Al-Roj nalazi se još oko stotinu osoba, odnosno žena i djece, a kako je za N1 iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine rečeno, radi se na otklanjanju svih eventualnih propusta u procesu povratka preostalih državljana BiH.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je na temelju raspoloživih informacija i iskustva iz decembra 2019.godine sačinilo Informaciju o državljanima Bosne i Hercegovine koji se nalaze u kampovima u Siriji i Iraku, sa prijedlogom zaključaka u cilju rješavanja ovog problema u narednom periodu. Navedena informacija između ostalog sadrži cijelovit pregled stanja i statusa naših građana u regiji Iraka i Sirije, praksu postupanja po zahtjevima za povratak drugih Europskih zemalja kao i mjere i aktivnosti koje trebaju biti poduzete u cilju sustavnog riješavanja problema povratnika njihovog prihvata i reintegracije. Ministarstvo sigurnosti BiH je također sačinilo i prijedlog Odluke o uspostavi Radne grupe za koordiniranje procesa povratka državljana Bosne i Hercegovine iz zona sukoba, kako bi se otklonili svi eventualni propusti u procesu povratka preostalog kontigenta naših državljana iz Sirije“, naveli su iz Ministarstva sigurnosti BiH na naše pitanje u kojoj je fazi povratak bh. državljana u matičnu zemlju, kao i na koji način se vrši njihov povratak.

VEZANE VIJESTI

Prema podacima, u posljednjih nekoliko mjeseci preminula je jedna državljanka BiH u jednom od kampova Siriji, a iza nje ostalo dijete.

Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže informacijom da je preminula jedna državljanka BiH u kampu u Siriji, a brigu o njenom malodobnom djetetu je preuzela žena iz Makedonije, koja se također nalazi u istom kampu. Dijete će biti obuhvaćeno u slijedećem povratku bh. državljana iz Sirije“, rekli su za N1 na naše pitanje šta se desilo sa tim djetetom nakon njene smrti te da li se radi na ubrzanom povratku djeteta u Bosnu i Hercegovinu.

Također, na naš upit da li ima naših građana koji ne žele da se vrate u matičnu zemlju, iz Ministarstva sigurnosti BiH su kazali kako ne raspolažu takvim saznanjima.

Pitali smo ovo ministarstvo i da li Sirija vrši određene opstrukcije kada je riječ o povratku bh. državljana, o čemu su nam rekli kako o opstrukcijama ne mogu govoriti, jer će njihova saradnja sa Sirijskim snagama biti isključivo podsredstvom međunarodnih partnera.

Podsjetimo, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić je 24. septembra održao sastanak sa članovima porodica bh. državljana koji se nalaze u kampovima Al-Hol i Al-Roj u Siriji, a nakon protesta koji su te porodice održale u Sarajevu, zahtijevajući povratak svojih najbližih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad