RS: Zaražen 91 učenik i 37 nastavnika

Vijesti 02. okt 202010:37 > 10:42
N1

Od početka školske godine u školama u bh. entitetu Republika Srpska, zabilježeno je oko 200 slučajeva zaraženih učenika i nastavnika koronavirusom, a trenutno se aktivnim slučajevima smatra 91 učenik i 37 nastavnika.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio je da su učenici od šestog razreda osnovne škole obavezni nositi maske tokom nastave i van nastave za vrijeme boravka na prostoru škole, kao i nastavnici.

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS-a, istakla je da nije bilo širenja zaraze u školama odnosno odjeljenjima i da je utvrđeno da su se djeca koronavirusom zarazila u porodici i za vrijeme sportskih aktivnosti ili druženja.

“Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Inspektoratom RS od početka septembra kontroliše provođenje mjera Instituta da utvrdimo da li škole na ispravan način provode mjere Instituta. Mogu da kažem da sve škole u ovom momentu poštuju sve peporučene mjere”, rekla je Trivić.

Trivić i Zeljković istakli su da kod djece nije bilo težih oblika oboljevanja i da djeca imaju blaže simptome i nema potrebe za hospitalizacijom.

Zeljković je istakao da je u septembru bilo 219 pozitivne djece do 19 godina pri čemu je 19 pozitivne djece mlađe od šest godina, 101 dijete je u starosnoj kategoriji od šest do 14 godina, a 99 djece od 14 do 19 godina.

U današnjem ukupnom broju zaraženih je ukupno desetoro djece, četvoro starosti od šest do 14 godina i šestoro starosti od 14 do 19 godina.

“Ukupan broj pozitivne djece nam govori da imamo slična kretanja kao i u drugoj populaciji. U julu je 213 djece bilo pozitivno, ali moramo uzeti u obzir da djeca školskog uzrasta sa početkom škole imaju povećan socijalni kontakt, unutar i van škole”, rekao je Zeljković.

On je istakao da je potreban oprez, naročito jer je počela sezona gripa, apelujući na građane da se ne opuštaju i da poštuju mjere koje je preporučio Institut.

Trivić je dodala da će do novih preporuka Instituta časovi u školama trajati 20 do 30 minuta, a da to zavisi od ukupne epidemiološke situacije.

“Predškolske ustanove od juče mogu da prošire svoje vaspitne grupe sa 20 na 25 djece, dok broj djece u produženim boravcima ostaje ograničen na 15 učenika”, istakla je Trivić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad