Formiran predmet u vezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka

Vijesti 02. okt 202012:27 > 12:38
N1

Formiran je predmet na Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u vezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer RS Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica, rečeno je za N1 iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo BiH je neposredno nakon otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, formiralo predmet, te poduzima radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti“, rekli su za N1.

Istakli su kako se vrše provjere svih okolnosti vezanih za objavu identiteta zaštićenog svjedoka, sa ciljem utvrđivanja odgovornih osoba.

Zbog otkrivanja zaštićenog svjedoka Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu ‘Josipović i drugi’ naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.

VEZANE VIJESTI

U navodima koje prenosi istraživački web-portal Istraga.ba, a za koje nemamo razloga da ne vjerujemo da su autentični, naznačena je izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje ime ‘Radovan Višković’ sa lokacijama vezanim za genocid u Srebrenici, ali i za kasnije prikrivanje i premještanje, te aktivno poticanje na učešće u prikrivanju masovnih grobnica“, poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Mi u Memorijalnom centru smo odlučili da ovu priliku iskloristimo, pošto Tužilaštvo to nije uradilo, da objavimo urnek krivične prijave koji svaki građanin BiH može anonimno ili ne podnijeti, da barem natjeramo glavnu tužiteljicu i Tužilaštvo da rade ono za šta su dobro plaćeni i zaštićeni. Želim da podsjetim da je nedavno, u slučaju ‘Afere respiratori’ Tužilaštvo u roku od 24 sata naložilo da se privede, ispita i pritvori premijer Federacije BiH sa manjim pravnim osnovom nego što je to slučaj sa prekopavanjem masovnih grobnica, odnosno organizacijom prevoza ljudi zarobljenih nakon pada Srebrenice na mjesto gdje će biti pogubljeni“, izjavio je ranije za N1 direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Novinar BIRN-a Admir Muslimović je prisustvovao ročištu u Sudu BiH kada je zaštićeni svjedok M-16 u predmetu “Josipović i drugi” tvrdio da mu je Radovan Višković, sadašnji premijer entiteta RS, nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima.

17. juna 2017. na suđenju u predmetu ‘Josipović i ostali’ BIRN je bio jedini medij koji je pratio to suđenje. Sjećam se dobro tog svjedoka gdje je govorio o tome da je Višković navodno nudio pozamašnu svotu novca da učestvuje u prekopavanju masovnih grobnica, što je ovaj svjedok odbio. Ostalo mi je upečatljivo to suđenje jer se radi o svjedoku koji je bio pripadnik Vojske RS, dakle koji je svjedočio protiv svojih, i to su rijetke stvari i iz tog razloga se dobro sjećam tog suđenja“, istakao je Muslimović za N1.

Podsjetimo, Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS), ali i drugi mediji u bh. entitetu Republika Srpska, otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je premijer Vlade RS Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad