Marić: Izetbegović i Čović nisu predstavnici naroda u BiH i nemaju ingerencije

Vijesti 02. okt 202016:32 > 16:43
N1

Politička analitičarka Ivana Marić kazala je za N1 kako Bakir Izetbegović i Dragan Čović nisu predstavnici naroda u BiH jer je "Čović izgubio izbore, a Izetbegović se nije pojavio na njima, pa samim time narod ih nije birao". Govoreći o njihovoj posjeti Zagrebu istakla je kako oni "nemaju ingerencije za vanjsko predstavljanje BiH".

Govoreći u “Danu uživo” kazal je “kako nije upitno da li će Vlada KS biti smjenjena, već je samo upitno kada. Naglasila je kako je glasanje za moratorij na zapošljavanje u Skupštini KS bio test koji je prošao sa “19 ruku za”, što znači da za smjenu aktuelne Vlade “postoji dovoljno ruku”.

“Vidjeli smo najave na društvenim mrežama da pripremaju program, što me ne iznenađuje jer su i prošli put pripremili program”, kazala je Marić.

Na pitanje da li je loše za građane tako često mijenjati vlast, kazala je da je “loše kada vlada nešto radi i mi je prekinemo, kao što je to bio u slučaju vlade Šestorke”.

“Za ovu Vladu pitam da li građani znaju ime ijednog ministra? Možda se sjećaju još par imena iz prethodne vlade. Nije šteta prekinuti nerad ove Vlade da bi došao neko ko će raditi, pogotovo jer nam ide teški zimski period, ne znamo kakva će biti situacija s korona virusom, a onda i s ekološke strane – ova Vlada se time ne bavi itd”, kazala je Marić.

Komentirala je povećanje broja registrovanih birača koji će glasati na izborima, ali izvan BiH kao i kritike političara u vezi štampanja glasačkih listića “bez nadzora”.

“Mislim da nije uredu da glasaju ljudi koji ne žive tu u tim u lokalnim zajednicama već van BiH. Vidimo to i po građanima Srebrenice koji loše žive bez obzira ko je bio na vlasti. Koliko novca je pronevjereno? Građani žele da žive normalno, da se skine taj politički teret. Slično je i u drugim općinama. Za opće izbore je uredu, ali za lokalne nije”, kazala je Marić.

Za optužbe o izbornim malverzacijama koje su već počele, kazala je kako je “teško možemo vjerovati našem pravosuđu”, ali i da je pitanje ko se žali na štampanje listića. Naglasila je kako su to ranije bile opozicione stranke, a da su sada najglasniji HDZ i SNSD.

Za posjetu članova Predsjedništvu Briselu, kazala je kako su tamo otišli po lekcije, ali da je lijepo što su otišli jer je to jedan od rijetkih poziv i jedna od rijetkih zajedničkih posjeta.  O posjeti Izetbegovića i Čovića Zagrebu, kazala je kako je to nepoštivanje Ustava BiH.

“Niko nema pravo da razgovara o unutrašnjim stvarima BiH i to se radi u institucijama BiH. Poziv Milanovića i Plenkovića govori da su prihvatili retoriku Dodika, Izetbegovića i Čovića. Uvodi se partokratija i mi nemamo zastupnike koje biramo i rade za nas, već su poslušnici vođa partija. Na to nisu trebali pristati ni evropski zvaničnici ni Hrvatska. Čović je izgubio na prošlim izborima, a Izetbegovića nije ni bilo, oni nisu predstavnici naroda BiH u ime kojih su otišli u Zagreb. Nemaju ingerencije za vanjsko predstavljanje BiH”, kazala je Marić.

Zaključila je da Hrvatska sve što ima da ponudi to treba učiniti Parlamentarnoj skupštini BiH, ali a nema pravo da se miješa u unutrašnje uređenje naše zemlje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad