Cikotić: Stanje u kampu Bira vratiti na stanje od 29. septembra

Vijesti 02. okt 202017:03 > 17:04
N1

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, obratio se javnosti putem medija, kazavši da na današnjem sastanku sa Mustafom Ružnićem, premijerem Unsko-sanskog kantona i sa Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom USK su razmatrali dva zaključka. Kako je kazao, prvi je odbijen, a oko drugog su se složili.

U prvom zaključku je zatraženo da se migranti vrate u Biru, što je odbijeno. 

Drugi zaključak, kako je kazao Cikotić, je da se nastave sve aktivnosti državnih organizacija i institucija države, kao i međunarodnih organizacija koje su uključene u proces tretmana migranata, a sve kako bi dalji tretman migranata radili u skladu sa zaključcima.

VEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić poručio je da nema vraćanja migranata u Biru, te da to neće dozvoliti.

“Nemam ovlasti nad policijom, ali zahtjevam od premijera, komesara, ne smije se niti jedan migrant vratiti u Biru“, rekao je Fazlić.

Premijer USK Mustafa Ružnić, vidno nezadovoljan rezultatima sastanka najavljuje proteste ukoliko se ne zatvori i kamp Miral.

“Kada je krenuo sastanak u pravcu da se migranti moraju vratiti u Biru itd., što je nepojmljivo za građane Bihaća, ja sam postavio samo jedno pitanje “Gospodo dokle više USK””, poručio je premijer ovog kantona Mustafa Ružnić.

Prvi čovjek ministarstva sigurnosti odgovara, osnivač kampa Bira nisu vlasti u USK, već Vijeće ministara, s toga ne mogu ni da odlučuju o njegovoj sudbini. Insistira da se stanje u kampu vrati na stanje od 29. septembra.

“Ne prihvatamo strategiju svršenog čina, ovdje valja uvažavati hijerarhiju institucija države. Ne možete imati opštinsko vijeće ili kantonalnu vladu da diktira državnim institucijama i međunarodnim organizacijama ili EU šta će raditi”, potcrtao je ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Podsjetimo, prihvatni centar Bira zatvoren je prije dva dana. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad