Verbalni rat – meta BiH

Vijesti 03. okt 202010:16 > 10:17
N1

Rafalna verbalna paljba na BiH posljednjih dana odvija se iz dva pravca. Iz Hrvatske i Srbije. Na okidačima teških riječi su predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović iministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić

Milanovićeve prijetnje

Pravo ili drugo lice dugogodišnjeg ljevičara i SDP-ovca Zorana Milanovića je, odjednom, sve veća zabrinutost za bh.Hrvata. Zaštitnik Milanović je poručio:

“Mi smo država koja se zalaže za rješenje unutar BiH, ne za komadanje BiH, ali isto tako ne niti za zulum nad Hrvatima koji su najmalobrojniji, ali Boga mi neće biti manjina. To je moj stav i to niko u Hrvatskoj nije govorio iz ekipe HDZ-a. “

Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA nazvao je ” nekonzistentnim” nakon njegove posjete hrvatskom premijeru, a potom kazivanja da se neće susresti s njim dok ne primi kompletno predsjedništvo BiH, a ne samo jednog člana, Milorada Dodika. S ovim činom, Dodikovim odlaskom u Zagreb, čini se, ” verbalni rat ” je i počeo.

Slijedila je dalje Milanovićeva paljba. Od toga kako stanje u BiH neće dobro završiti, kako Hrvatska bez sukoba ima načina, miran i uporan, ali i “bezobrazan” , do toga kako je dosta “bilo džeparenja”. Pod krinkom zaštite jednog naroda u drugoj državi, hrvatski predsjednik kao da ucjenjuje.

Reakcije na društvenim mrežama ne izostaju:

Screenshot

Iz pozicije vrhovnog komandanta članice NATO-a ne bih baš da preuzme garanciju za “neusklađenu” BiH, uz još jedan “šamar” Izetbegoviću koji, kako kaže Milanović, nije spreman za razgovor jer je okrenut Ankari.

Ako se sjetimo Milanovićeve predhodnice, Kolinde Grabar – Kitarović ona je, reklo bi se, verbalno bila ‘suptilnija’ . A nakon ovakvih riječi ‘zaštitnika’ Milanovića nisu nijemi ni hrvatski analitičari i medijski stručnjaci.

‘Na koncu ćemo plakati za Grabar- Kitarović, ona nas je bar uveseljavala’ , poručuje Sanja Srnavka , aktivistica za ljudska prava dok medijski stručnjak Krešimir Macan kaže da ‘Milanović mora stati, moraju ga nekoliko dana maknuti iz etera.’

Screenshot
Screenshot

Nediplomata Dačić o ‘ajatolasima’ iz Sarajeva

S druge strane, srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, u svom poznatom stilu apsolutno nediplomatskog diplomate, kao da slijedi stope utemeljitelja njegove partije, SPSa iz 90.- tih, odbrušio se na Bošnjake.

“Ovi ajatolasi iz Sarajeva sada govore Azerbejdžan, Nagorno-Karabah, teritorijani integritet. Pa kako te nije sramota, đubre jedno, a zalažeš se za priznanje Kosova?, rekao je Dačić gostujući u programu jedne televizije, dodajući kako u BiH ‘hoće da zatru srpsko ime i da kažu da većinu u Bosni čine muslimani .’

Screenshot
Screenshot

Dačić je u TV nastupu, doduše s manjim mikrofonom, upitao i ‘da li Evropa i SAD misle da će Srbija da dozvoli da bude džamahirija’ na Balkanu? SDA i Izetbegovića je prozvao da ‘decenijama unazad sprovodi politiku zasnovanu na Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića’ , a Željka Komšića kao ‘ figuru izabranu glasovima muslimana, Hrvatom po želji muslimana.’

Još koji dan šef diplomatije Srbije, bez manira, zaprijetio je i ljudima koji ‘otkrivaju ‘ gdje su Albanci zakopani po Srbiji ”

Screenshot

Da li je ovdje kraj rafalne verbalne paljbe, s dvije strane, ne znamo. Međunarodni centri, ako ih se ne upita, poslovično ne reaguju. A možda, komunikacija na nivou 90-tih nekome i odgovara. Jer bh. izbori će u novembru!?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad