Posljednje izjave Zorana Milanovića shvaćene kao direktna ucjena za BiH

Vijesti 03. okt 202017:55 > 18:01
N1

Teške optužbe na račun Bosne i Hercegovine i bošnjačkih političara stižu protekliih dana od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Sve je veća zabrinutost za bh. Hrvate, nakon što je ured predsjednika posjetio Milorad Dodik. Bakira Izetbegovića, koji je odbio to uraditi pozivajući Milanovića da prvo ugosti bh. presjedništvo, Zoran Milanović nazvao je “nekonzistentnim” jer je Iztebegović ipak posjetio hrvatskog premijera. U konačnici je BiH zaprijetio blokadom puta u NATO-u jer, kako kaže Milanović, postoji i bezobrazan način da se izbori za pravo Hrvata u BiH.

Iz kabineta Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kažu kako su Milanovićeve izjave čudne i da ih ne treba komentirati. Željko Komšić koji je čini se za Milanovića danas najveći problem BiH, za svog nekadašanjeg saradnika kaže, malo je “pomaknut iz ležišta”.

Nakon svega što sam čuo i pročitao kao izjave predsjednika Zokija (Zorana Milanovića op.a.), samo mogu reći da je on izgleda malo ausswinkl, malo pomaknut iz ležišta“, rekao nam je Komšić.

Smatra da Milanović “ne radi na pravoj frekvenciji i da mu treba novo podešavanje”.

A sa tim stanjem predsjednika Zokija problem ima Hrvatska, a ne BiH“, poručio je Komšić.

Alija Kožljak, nekadašnji vojni predstavnik BiH pri NATO-u, ocjenjuje kako Milanovićeva izjava nema uporišta u djelovanju Hrvatske u sjedištu NATO-a. Hrvatska se od početka snažno zalagala i podržavala ulazak BiH u NATO i to se untaoč i ranijim izjavama Kolinde Grabar Kitarović, danas Zorana Milanovića, nije promjenilo.

Kožljak naglašava kako hrvatski predsjednik na ovaj način narušava i imidž koji pokušava izgraditi Hrvatska u NATO-u, da su upravo oni stabilizirajući faktor u regionu.

Šta Zoran Milanović misli o BiH jasno je dao do znanja kao bivši premijer kada je na zatvorenom sastanku sa braniteljima govoreći o odnosima sa Srbijom i BiH, rekao da BiH uopšte nije država, da u Sarajevu nema sa kime da se razgovara, te da bi ih preko reda ugurao u Evropsku uniju jer „to je zemlja bez reda i poretka“. Kasnije za svoje riječi se ispričao.

Mostarskim logorašima nikada nije uputio ispriku jer je najvećim državnim odličjem nagradio generala Zlatana Miju Jelića koji je kao general vojne policije HVO uz ostalo bio direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom Heliodrom u Mostaru u kojem je bilo zatvoreno više stotina zarobljenika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad