Spas za civilno zrakopolovstvo: Kako do pilotske dozvole u Aero Klubu Tuzla

Vijesti 04. okt 202017:50 > 17:56
N1

Bivša Jugoslavija nekada je imala razvijenu avio industriju, a danas je sve svedeno na aero klubove i njihov rad. Jedan od tih je Aero Klub Tuzla, čiji vrijedni članovi pokušavaju spasiti civilno zrakoplovstvo i pokazati sve ljepote koje se mogu vidjeti iz zraka.

Prije polijetanja potrebno je da se letjelica pregleda sa vanjske strane i utvrdi ima li oštećenja na krilima i trupu.

Zatim pregledamo komande, da li su pokretljive, jesu li sve sajle spojene. Pregledamo istrumente kada uđemo u kabinu, pregledamo i konopac. Padobran stavimo jer je to obavezna oprema u jedrilici i spremni smo za polijetanje“, rekao je Amar Hasanović.

To je najekonomičnije letenje sa motorom koji postoji. Ova letjelica troši bezolovni benzin koji se može naći na svakoj pumpi. Troši od 12 do 15 litara za sat leta. To je jako ekonomično za nas u aeroklubovima“, kazao je Fadil Ramić, Aero Klub Tuzla.

Vremenski uslovi uslovljavaju svaki let. Za bolju kontrolu i sigurnost u zraku, klub je pokrenuo sistem za praćenje letjelica u realnom vremenu.

Znači, prati poziciju i visinu kao glavne parametre koji su nam interesantni. Sistem se sastoji od ovog uređaja i web aplikacije koja služi za prikaz informacija o letjelicama“, izjavio je Edin Spahić, Aero Klub Tuzla.

A njih je ovdje šest i napravljene su prije nekoliko decenija, ali su tehnički ispravne. Klub obučava pilote običnih i motornih jedrilica koji samostalno lete nakon sedmicu. Inače, školovanje traje do godinu dana. Privatni, komercijalni ili piloti velikih putničkih aviona, u BiH se obrazuju o svom trošku.

Osnovni troškovi koji samo podrazumijevaju troškove goriva, to je negdje oko 3.000 KM. U sklopu toga, pilot stiče osnovna znanja iz devet predmeta koje polaže pred certificiranim intruktorima letenja u Aero klubu Tuzla. Nakon časova, pristupa letenju“, objasnio je Nedim Bišćević, Aero Klub Tuzla.

I u regionu i u Evropi pa čak i u cijelom svijetu, u suštini je školovanje pilota na individualnoj osnovi. Uz to da države ulažu u formiranje škola za pilote koje omogućavaju da imaju svoje kadrove u toj oblasti. Nažalost, u BiH je sve vezano za finansije pa tako i ovaj segment“, istakla je Selma Hodžić, Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH.

I pored toga što jedva opstaju, ovaj klub je Šampion BiH, a članovi su posebno ponosni na avion Kraguj J-20 – jedini preostali primjerak u BiH koji je proizvela nekadašnja Fabrika aviona „Soko“ iz Mostara.

Ovaj avion nje bio privremeno oštećen na vojnom areodromu. Dobili smo ga kao eksponat. Stajao je sve vrijeme ali sticajem okolonosti smo ga stavili u letno stanje. On čeka bolje dane i imamo mnoštvo ideja“, kazao je Bišćević.

Klub je formiran 1947. godine i do danas je zabilježio oko 1.000 padobranaca, 200 jedriličara, 70 pilota aviona, veliki broj modelara i simpatizera. Neki od pilota ovog kluba danas lete za svjetske kompanije.

Ovaj i svi drugi klubovi u BiH opstaju zahvaljujući isključivo entuzijazmu članova. S obzirom da ih država ne finansira i da ovise od projekata i donacija, to dalje povlači za sobom problem nedostatka kadra ali i veliki problem nedostatka pilota u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad