Vlada KS traži od Skupštine da stavi van snage zaključke o zabrani zapošljavanja

Vijesti 05. okt 202013:05 > 13:38
Youtube

Članovi Vlade Kantona Sarajevo podnijeli su Skupštini KS informaciju o broju novozaposlenih osoba u periodu nove vlade, odgovarajući na Zaključke koje Skupština KS donijela 28. septembra koji se tiče zabrane zapošljavanja po ugovoru o radu, ali i ugovoru o djelu. Zatražili su od Skupštine KS da se zaključci stave van snage, a usvoje novi.

Ministri su kazali kako su dobili brojne reakcije iz raznih sektora, posebno obrazovanja, koji su upozorili da im je poslovanje ugroženo. Zatražili su da ti zaključci stave van snage, a da se zapošljavanje reguliše na način da se traži saglasnost Vlade KS.

U Informaciji se navodi kako je u 90 pravnih subjekata u KS od 3. marta, odnosno otkako je nova Vlada formirana u KS, data saglasnost za 1.412 radnih mjesta, a da je realizovano 989, s tim da se penzionisalo u tom periodu 207 osoba. U brojke nisu uvrštena kantonalna javna preduzeća, Služba za zapošljavanje i zdravstveni sistem jer, kako su kazali, ne dobijaju platu iz budžeta.

Naveli su kako je od 26.12.2018. godine do 02.03.2020. godine, kada je bio stari saziv vlade, dato 3.453 saglasnosti od čega je realizovano 3.042, a penzionisano 259. Objavili su i stanje broja zaposelnih u određenim periodima, pa je tako u decembru 2018. godine taj broj iznosio 11.285, u februaru 2020. godine 14.525, a u augustu 2020. godine 13.778. Naglašeno je da razliku od 2.756 uposlenih predstavljaju uposlenici UNSA koji su prešli na trezorsko poslovanje.

“Ažurni i gore navedeni podaci demantuju izjave pojedinih zastupnika Skupštine KS o masovnim zapošljavanjima u mandatu trenutne Vlade KS. Upošljavali smo samo onoliko osoba koliko je potrebno za održavanje sistema i većinom su se ta zapošljavanja desila u pravnim subjektima koji su većdobili saglasnost Vlade u prethnodnom mandatu za prijem uposlenika na određeno vrijeme i gdje posotji opasnost, da bi zbog započetih poslova u procesu rada, isticanjem ili prekidom ugovora na određeno vrijeme, mogle nastupiti veće štete za predmetnog subjekta”, rekao je premijer Mario Nenadić.

Istakao je kako su u prvih pet dana primjene predmetnih zaključaka u potpunosti blokiran rad kulturnih ustanova, školskih odbora itd.

“Obzirom da se radi o pravnim subjektima od javnog interesa i velikog značaja za građane KS, primjena ovakvih zaključaka, zabrana zapošljavanja, obustava aktivnosti na izmjenama i dopunama osnivačkih akata i pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, obustavi internih premještaja zaposlenik, neimenovanju rukovodilaca, upravljačkih struktura i organa nadzora, dovodi u pitanje funkcionisanje cijelog javnog sektora, rad komunalnih preduzeća, ustanova socijalna zaštite, institucija kulture, Sudova,Tužilaštva, Pravobranilaštva, KUIP i dr.”, rekao je premijer.

Naglašeno je da, u slučaju kada bi se pridržavali zaključaka, ministri, rukovodioci u javnom sektoru i svi drugi na koje se zaključci odnose, ne bi mogli obavljati svoje zakonom porpisane obaveze, organizovati rad i vršiti svoju dužnost.

“Zaključci suspenduju i mogućnost internog premještanja zaposlenika unutar ustanova, preduzeća, organa uprave i minsitarstava čime se potpuno neopravdano i neosnovano onemoguava rukovodiocima da makar internim premještanjem pokriju određene kadrovske praznine u funkcionisanju svojih institucija, ustanova i preduzeća”, navodi se u informaciji.

Ističe se i to da su “posljedice zaključaka već vidljive, a neke od njih su nepostojanje i nefunkcionisanje upravljačkih i nadzornih struktura, nemogućnost zapošljavanja ni najneophodnijeg kadra, nemogućnost potpisivanja javnih nabavki, plata i svih drugih obaveza propisanih zakonom, nepostojanje školskih odbora i time dovođenje u pitanje funkcionisanja školstva, nemogućnost funkcionisnaja određenih fondova, nepostojanje odgovornih osoba i potpisnika, nefunkcionisanje komunalne privrede”.

Opozicioni zastupnici kazali su im kako je ovo treći moratorij koji je uveden u KS, te da, ako ne znaju kako trebaju raditi pitaju bivše premijere Edina Fortu i Adema Zolju. Nakon rasprave, pitanja i odgovora, zastupnici bi se trebali izjasniti o ovom prijedlogu Vlade KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad