Nedosanjani san Sarajlija

Vijesti 05. okt 202017:15 > 19:35
N1

Nesnosne prometne gužve u središtu Sarajeva, zbog rekonstrukcije tramvajskih tračnica, izazvale su negodovanje građana. Gužve su danas manje, ali je ovo iskustvo podsjetilo javnost na brojna neostvarena obećanja, koja stižu baš pred izbore. Naša ekipa je obišla nova tek otvorena gradiišta, ali je provjerila i što je sa se dešava s onima, gdje su radovi odavno trebali biti okončani.

U prometnom žarištu glavnog grada, najužarnije gradilište. Rekonstrukcija tramvajske pruge. U petak su ovdje bili nesnosne gužve. Danas situacija znatno bolja, jer je dio prometa preusmjeran na okolne prometnice. Ovo je samo jedno od gradilišta koje se otvara netom pred predizbornu kampanju.

Anketa:

“Očigledno je da su svi veliki radovi, pred izbore. Samo mi se čini da ovaj potez nije politički plus, više je politički minus”.

“Naivan narod, naivni politčari. Prolaz šta prolazi. Šta ću vam reći?”

“Narodu se nikada ne može udovoljiti. Ne valja kada se radi, ne valja kada se radi, pa zaključite sami”.

“Moglo se ovo raditi tokom noći, kada nema prometa. Ali na ovaj način Vlada čini se želi da uštedi investitorima, što nije njihov zadatak”, smatra Ivana Marić.

U naselju Šip još jedno novo gradilište. Jedan bager, kamion, nekoliko radnika. I načelnik Centra Nedžad Ajnadžić.
Obišao je radove kružnog toka, ali se sada, kaže, na gradi kružni tok, nego se izmiješta Alipašina ulica.

“Pristup radovima je samo prvoj fazi, a za prvu fazu pripremamo dokumentaciju i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa”, otkriva Ajnadžić.

Premda je to sada teško zamisliti, prema obećanjima, ovdje bi trebao biti kružni tok, moderna prometnica, ali i spoj sa budućom Prvom transverzalom. Niti jedan niti drugi projekat još nisu dobili svoje obrise.

Rok završetka Prve transverzale od Šipa do Kobilje Glave bio je 18 mjeseci, a sada je prošlo već 20, učinkovitost je upitna.

“Nalazimo se na tom prvom dijelu Prve transverzale. Na žalost, jedinom dijelu gdje je počela izgradnja. Ali je bitno da je počela izgradnja. Na svim drugim dijelovima Prve transverzale agresivno radimo pripreme u eksproprijaciji zemljišta, da bi zemljište bilo spremno za izgradnju”, govorio je u januaru 2019. Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS.

Još se čeka i na obećani tunel Kobilja Glava, vrijedan 54 miliona maraka, sa dvije cvijevi, pješačkom i biciklističkom stazom.
San o velegradskoj prometnici na Prvoj transverzali čeka na ostvarenje još od 1978. godine. Baš kao i na ovom projektu, i na brojnim drugim, poput južne longitudinale, 9. transverzale, urađeno je ponešto, ali se radovima još ne nazire kraj.

Promijenilo se nekoliko kantonalnih premijera i ministara, a pojedini projekti još nisu završeni, Tako je i sa ovom dionicom Devete transverzale. Radovi su, prema izjavama nadležnih, trebali biti završeni 2019. godine, ali stanje na terenu govori drugačije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad