Počela akademska godina u RS-u, nadležni imaju spreman i plan B

Vijesti 05. okt 202017:45 > 18:17
N1

Počela je akademska godina u entitetu Republika Srpska. Fokus javnosti je na organizaciji nastave, ali i smještaja studenata. Korona virus novi je izazov, ali ako se budu poštivale mjere, fakulteti i domovi neće biti epidemiološke tempirane bombe, kažu nadležni.

Preko 2.000 brucoša po prvi put sjelo je u klupe jednog od 17 fakulteta banjalučkog univerziteta. Željni znanja i šansi.

“Naravno da budem ponos svojim roditeljima i cijeloj Hercegovini”, kaže Tamara Popović, brucoš iz Nevesinja.

Prvi put školska godina počinje u epidemiološki rizičnoj situaciji. Posebno će biti izazovno u studentskim domovima.
Institut za javno zdravlje u procesu je izrade preporuka upravo za ovaj vid kolektivnog smještaja. Dok smjernice ne budu gotove, studenti žive uobičajeno, u sobama po troje, a jedno kupatilo zna dijeliti njih šestero.

Anketa:

N1: Kako izgleda život u studenjaku u doba korone?

“Odlično”.

“Sve je isto”.

“Ja sam prva godina, tek sam upisala, ne znam kako je bilo prije. Nismo ništa posebno dobili što se tiče studentskog doma, ali nošenje maski, obavezna dezinfekcija”.

“Mi otprilke nemamo predstavu kako izgleda studentski život bez korone, tako da nam je sve novo… u sobi je troje. Dvije sobe dijele kupatilo, tako da nas je šestoro na jednom prostoru”.

Rektor odrično odgovara na direktno pitanje da li su fakulteti i studentski domovi korona “tempirane bombe”?

“Kratak je odgovor, nisu. Dakle, ukoliko se budu svi pridržavali mjera i preporuka, nikakve bombe niti slučajevi neće se dešavati na univerzitetu”, tvrdi Radislav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Za brucoše je posebno bitno, kažu profesori, da osjete klasični način predavanja. Online nastava, plan je B.

“Mislim da je za studente prve godine bitno da budu tu u školskim klupama, pa mjesec dana, mjesec dana. Nadam se, mi ćemo preduzeti sve, da se nastava odvija u bezbjednim okolnostima, da čitavu akademsku godinu provedemo na taj način”, navodi Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosti.

“Vraćamo se u školske klupe, u amfiteatre. S tim što smo pripremili i plan B kao opciju, online predavanja”, dodaje Srđan Rajčević, ministar za visoko obrazovanje RS.

Studentski centar u Banjaluci bio je tri mjeseca karantin za oboljele od korona virusa. A nakon što su u junu svoje kofere spakovali oboljeli od korona virusa, u domove su se vratili studenti. Njih oko 2.000 u četiri paviljona studentskog centra, ove godine počinje svoju borbu za znanjem, sa ispitima, ali i korona virusom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad