Fakultet zdravstvenih studija dobit će na korištenje objekte Studentskog centra

Vijesti 05. okt 202019:41 > 19:43
Fena

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su na sjednici usvojili Odluku kojom se daje saglasnost na Nacrt sporazuma između Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu i Javne ustanove „Studentski centar" Sarajevo o ustupanju na dugoročno korištenje objekata Paviljon VIII i Paviljon IX, u okviru ove ustanove.

Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu postoji 47 godina i nema riješeno pitanje smještaja, a prethodnih deset godina ovaj je fakultet iz vlastitih sredstava za najam prostora izdvojio 2.423.202 KM.

Ministar za obrazovanje,nauku i mlade KS Anis Krivić pojasnio je da su trenutno studentska služba, biblioteka i Kabinet za praktične vještine smješteni u dijelu prostora Zavoda za saobraćaj, dok studenti Fakulteta nastavni proces pohađaju na osam različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

‘Dio arhiva Fakulteta je pohranjen u privatnoj firmi kojoj Fakultet plaća najam u iznosu od 351 KM mjesečno, i to iz vlastitih sredstava, dok je oprema za praktični dio nastave smještena u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju”, rekao je Krivić.

Paviljon VIII i Paviljon IX koji se nalaze u studentskom naselju Bjelave, a koji su predmet Sporazuma, ne koriste se za smještaj i ishranu studenata-korisnika usluga JU „Studentski centar“ Sarajevo.

Sredstva za adaptaciju objekata u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM, a koja su obuhvaćena ovim sporazumom, predstavljaju razgarničena sredstva Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu iz 2018. godine i raspoloživa su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu, te neće proizvesti dodatno opterećenje ni za Budžet Kantona Sarajevo niti za Budžet UNSA, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad