Opća bolnica vršit će prikupljanje krvne plazme, izolatorij u novembru

Vijesti 06. okt 202013:05 > 13:30
N1

Predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i UNDP-a dodijelili su danas četiri respiratora "Mindray" Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" čija je vrijednosti od 275.200 KM. Infektolog Ednan Drljević kazao je kako će ova oprema rezultirati time da će građani Sarajeva uskoro imati Covid bolnicu koja će biti potpuno opremljena.

“Ovo su zaista kvalitetni respiratori koji imaju svoj servis i sve što je potrebno za priključenje. Potpuno će odgovoriti zahtjevima Covid bolnice”, kazao je Drljević.

Dodao je kako imaju formiranu komisiju koja će pregledati respiratore, kao što je inače slučaj s doniranom opremom. Naglasio je kako ne sumnja u njihov kvalitet.

Dr. Hasan Tanović kazao je za N1 kako je izgradnja Covid bolnice glavni prioritet, radovi su u toku i planovi su da se prime lakši i srednje teški pacijenti budu primljeni već sredinom novembra. U prvoj fazi moći će primiti 40-ak pacijenata. Također, dobit će pojačanje u vidu medicinskog osobolje jer će preko Zavoda za zapošljavanje KS zaposliti 50 osoba koje će obučiti za rad u ovoj bolnici.

VEZANE VIJESTI

Kada je riječ o liječenju krvnom plazmom, dr. Drljević, inače jedan od inicijatora, kazao je kako su spremni preuzeti dio pacijenata koji će je donirati.

“Dobili smo odobrenje Federalnog ministarstva zdravstva. U svim zemljama se to preporučuje. Mi nemamo toliko veliki broj oboljelih, ali imamo interesanata za doniranje krvne plazme”, kazao je Drljević.

Prema riječima drektora ZZO KS Sakiba Katane, nabavljena je i zaštitna oprema za zdravstvene ustanove te 100.000 vakcina za prva tri mjeseca, a ovisno od razvoja situacije s pandemijom spremni su da s UNDP-ijem izvrše i dodatnu nabavku.

“Distribuciju vrši Krizni šab KS u skladu s potrebama zdravstvenih ustanova. Riječ je o maskama, kaljačama, ogrtačima i drugoj zaštitnoj opremi. Zdravstvene ustanove trenutno imaju sve što im treba od opreme”, kazao je Katana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad