"Ogromno povećanje broja glasača u inostranstvu, isključivo iz Srbije i RH"

Vijesti 06. okt 202018:03 > 19:31
N1

Ko manipuliše identitetima građana pripremajući se za izbornu krađu - pitaju se i vlast i opozicionari. Brojne su sumnje u zloupotrebe podataka nakon što je Centralna izborna komisija BiH objavila izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Mnoštvo je građana koji svakodnevno prijavljuju sumnju u zloupotrebu njihovih podataka.

Sandra Pekez živi, radi i glasa u Banjaluci. No, njeni podaci osvanuli su na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH – u Srbiji. Kako, ne zna ni sama.

“Ne živim tamo, posljednji put sam bila 2013. godine u Beogradu – u bolnici. Željela bih da što veći broj građana izađe na izbore i glasaju onako kako oni žele i misle da treba, a ne da se se radi ovo što se radi – da se kradu glasovi”, kaže Pekez.

Pretražujući spisak objavljen 1. oktobra na sve joj je ukazao blizak član porodice – novinar Dejan Šajinović.

“Čini mi se da je krajnje vrijeme da se vrati povjerenje u izborni proces. Smatram da bi jedno od najboljih rješenja bilo to da sve stranke i politički subjekti potpišu neku vrstu deklaracije i javno se obavežu da će u svim narednim ciklusima učiniti sve da izborni proces bude čist, te da ljudi koji pobjeđuju na izbornima budu i zaista oni koji su dobili povjerenje građana”, navodi Šajinović.

Sandra nije jedina. Mediji su otkrili i objavili na stotine fiktivno prijavljenih birača iz BiH, prvenstveno u Srbiji. Predsjednik SDP-a javno je ukazao na zloupotrebu podataka njegove kćerke.

“Ovo je njena uredna prijava za izbore sa adresom i državom u kojoj se nalazi – Njemačka, a ovo je uredno ovjereno gdje je navedeno – vaša prijava ispunjava uslove za glasanje izvan BiH u Švajcarskoj. Usput, provjeravajući pronašla se i na biračkom spisku u Konjicu”, ističe Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Centralna izborna komisija 1. oktobra objavila je izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Rok za žalbe – od 48 sati – već je istekao. Iz SDP-a pozivaju članove CIK-a da produže rok ili podnesu ostavke.

“Nevjerovatno, ali istinito – ogromno povećanje broja glasača u inostranstvu je, vjerovali ili ne, isključivo iz Srbije i Hrvatske. Nemamo više dilemu, imamo neke informacije da su u ovaj proces uključene obavještajne službe ove dvije države. Nema dileme da se ovdje radi o nekoliko krivičnih djela. Neko je ukrao lične karte i pasoše iz CIPS-ovog ili nekog drugog sistema u BiH i dostavio ih nekome u Srbiji ili Hrvatskoj”, tvrdi Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH.

Centralna izborna komisija BiH već zaprimila 3.500 hiljade podnesaka u formi žalbe ili prijave zloupotrebe. Saopštili su da će prije zaključenja, ukoliko bude zakonskog osnova, korigovati podatke u Centralnom biračkom spisku.

“Centralna izborna komisija BiH će dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2020. godine i mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska bude dostavljen dokaz (Izjava i slično) da je birač bez njegovog znanja registriran da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inostranstva na ime tog birača – neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini/gradu prebivališta na biračkom spisku za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje”.

Na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine ukupno je 101.771 birač. Na opštim izborima 2018. bilo je 77.814 prijavljenih birača za glasanje izvan BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad