Stigli respiratori u Sarajevo, imaju i servis

Vijesti 06. okt 202018:34 > 19:27
N1

Preko 260 osoba zaraženo je korona virusom u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini. Petnaest osoba je preminulo. U okviru borbe protiv pandemije korona virusa bolničkim ustanovama u glavnom gradu uručeno je sedam novih respiratora.

Novi respiratori. Sedam komada marke Midrej nabavljeno je sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Devet miliona maraka je Kantonalna vlada ranije predodredila za jačanje zdravstvenog sektora.

“Ukupna vrijednost ove nabavke je 1,2 miliona. Ranije smo nabavili opremu u vrijednosti od jedan milion KM”, ističe Mario Nenadić, premijer KS.

Nabavka je vršena putem Razvojnog programa UNDP-a, u kojem su postupak bazirali na osnovu specifikacija WHO-a. Nakon odabira, navedeni aparati su ponovo provjereni kod krajnjih korisnika.

“Također jedan uslova je bio da postoji lokalni serviser, da postoji snadbijevanje sa potrošnim materijalom i sa rezervnim dijelovima”, navodi Edis Arifagić, UNDP.

“Respirator je respirator, svi pacijenti koji imaju potrebu za mehaničkom ventilacijom mogu ići na svaki od ovih respiratora. Ovo su također respiratori kineske proizvodnje, mi smo imali i ranije iskustva sa Mindrej, to su Mindrej respiratori”, dodaje Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

“Najvažnije da imamo nultu servis, da imamo obezbijeđen servis i da su to provjereni respiratori. Ima ih veliki broj, ima ih kod nas ovdje”, kaže Ednan Drljević, infektolog.

Osim jačanja zdravstvenih kapaciteta u Sarajevu se priprema i izolatorij u Općoj bolnici. Očekivanja su da će nova COVID-19 bolnica biti spremna do kraja narednog mjeseca.

“U toj prvoj fazi izolatorij bi bio osposobljen da primi nekih 40-ak pacijenata sa kliničkom slikom lakšeg ili srednje teškog oboljenja”, kaže Hasan Tanović, član UO Opće bolnice.

“Istovremeno se vrši zanavljanje kadrova, ljudi koji će tu raditi i mislim da ćemo odgovoriti svim potrebama ovoga grada i države”, dodaje Sead Željo, predsjednik UO Opće bolnice.

Izolatoriji su ranije najavljeni i u Mostaru, dok se banjalučki studentski domovi uz nova pravila ponašanja vraćaju studentima. Zdravstveni stručnjaci iz ovih gradova trenutnu epidemiološku situaciju ocjenjuju zadovoljavajućom .

“Za jednu zemlju koja je u tranziciji i koja je nerazvijena i koja je u razvoju imamo izuzetno dobar nivo preživljavanja pacijenata koji su došli u jedinicu intenzivnog liječenja”, tvrdi Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka.

Kako raste broj dnevno zaraženih, jednako raste i broj oporavljenih. BiH na sedmičnom nivou, na 100.000 stanovnika ima 42 novozaraženih. Zdravstvene stručnjake zabrinjava i podatak o porastu stope smrtnosti na Starom kontinentu. Kontinuirani rast zabilježen je u čak 27 evropskih zemalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad