Alagić: Alarm i upozorenje u Tesliću zbog biračkih spiskova iz inostranstva

Vijesti 07. okt 202013:05 > 13:11
N1

Odbornik SDA iz Teslića Esad Alagić danas je za N1 govorio o, kako kaže, nepravilnostima koje su uočili na biračkim spiskovima za glasanje iz inostranstva.

“Kada smo dobili obavijest da su stigli birački spiskovi iz inostranstva, mogli smo izvršiti uvid 17. septembra do 20 sati. Kolega je u jutarnjim časovima izvršio uvid i uočio veliki broj glasača iz Srbije. To je bio jedan alarm koji je dat za jedno ozbiljno upozorenje i ozbiljnu priču. Ja sam na Skupštini opštine Teslić predložio da se na dnevnom redu nađe i ta tačka o lažnom prijavljivanju što se i razmatralo i upućeni su zahtjevi prema CIK-u i Tužilaštvu”, kazao je i dodao:

“Mi smo uspjeli u prvom mahu uočiti negdje oko 130 identiteta. Mi smo dobili rok da ta lica mogu otići u OIK i dati izjavu da se vrate na spiskove, ali to je nedovoljno i kratko tako da je negdje oko 50 glasača otišlo i dalo izjave”.

Na pitanje čija je krivica, kazao je da ne želi kalkulisati.

“Da budem iskren ne bih kalkulisao sa tim čija je krivica, imaju istražni organi i mislim da je krajnje vrijeme da se vrati povjerenje u državu”.

“Vjerovatno ovo pitanje ne bi bilo ni aktivno da nije bilo nas i da ga nismo pokrenuli. Trenutno iz inostranstva imamo u Tesliću 3.298 glasača, od toga je 220 Bošnjaka i tu imamo 80 ovih koji su fiktivno prijavljeni iz Srbije”, dodao je Alagić.

Procedura ako ostanu na spisku?

“Oni su uputili prijave iz mjesta stanovanja Srbije i sigurno će neko za njih imati spakovane kutije koje će doći na adresu. Mi od CIK-a tražimo da se ti ljudi vrate na spisak”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad