OSCE pozdravio odluku o objavljivanju imena birača registrovanih van BiH

Vijesti 07. okt 202016:37 > 16:38
Facebook

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja odluku Centralne izborne komisije BiH o objavljivanju imena birača registrovanih za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2020. godine. "Ovo je značajan korak ka povećanju transparentnosti i integriteta provedbe izbora i pozivamo građane, medije, organizacije civilnog društva i političke subjekte da prijave sve neregularnosti koje uoče", poručili su iz OSCE-a za N1.

Nadležni organi, uključujući i izbornu administraciju i agencije za provođenje zakona, moraju proaktivno pristupiti rješavanju problema izbornih prevara, radi očuvanja integriteta izbora, zaključili su u Misiji OSCE-a.

“Pozivamo vlasti da bez odgađanja istraže svaki navod o mogućim prevarama. Vlasti BiH, i Centralna izborna komisija BiH i Tužilaštvo BiH, moraju adekvatno odgovoriti na sve prijavljene nepravilnosti i o tome na adekvatan način informirati javnost.

Takvo djelovanje i druge aktivnosti usmjerene na zaštitu i unapređenje integriteta izbora su ključne za vraćanje povjerenja građana BiH u izborni proces. Izbori moraju biti slobodni, fer i održati se na potpuno transparentan i vjerodostojan način, u skladu s međunarodnim opredjeljenjima BiH i njenim demokratskim težnjama”, kazali su za N1.

Podsjećamo, CIK BiH je jučer saopštio kako je u ovom izbornom ciklusu suočen sa enormnim brojem prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine, koje je unatoč kašnjenju u usvajanju Budžeta i kašnjenju u angažiranju dodatnog osoblja i opreme uspio obraditi u zakonskom roku.

“Kao institucija koja je odgovorna za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska za teritoriju Bosne i Hercegovine, a potpuno uvažavajući i preporuke iz Završnog izvještaja OSCE/ODIHR-a (Izborne posmatračke misije) iz 2018. godine, Centralna izborna komisija BiH je prvi put na svojoj web stranici objavila Izvod registriranih birača za glasanje izvan BiH”, istakli su u CIK-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad