Brojne reakcije na CIK-ovu zabranu Ujedinjenoj Srpskoj

Vijesti 07. okt 202016:42 > 17:13
N1

Nakon što je Centralna izborna komisija pokrenula postupak protiv Ujedinjene Srpske, kojim je predloženo da se stranci poništi ovjera za učešće na izborima, stigle su brojne reakcije.

Ujedinjena Srpska je održala hitnu sjednicu, na kojoj se razmatrala odluka CIK-a.

“Pravni tim će nakon što zaprimi odluku i istu razmotri, odlučiti o daljim koracima koje će preduzeti. Do tada nećemo davati zvanična saopštenja”, poručili su u saopštenju iz Ujedinjene Srpske.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je odluka CIK-a neprihvatljiva i da će biti upućena žalba Sudu BiH.

VEZANA VIJEST

 “Sve je to paraobavještajna igra i rađeno je po nalogu DF-a i SDA. Odluka je neodrživa i sve će biti veoma brzo pravno razjašnjeno. Članovi CIK-a ne znaju da sprovode izbore i stvaranjem afera pokušavaju da skrenu pažnju sa svoje nesposobnosti”, rekao je Stevandić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izjavio da je odluka “nelegitimne” Centralne izborne komisije skandalozan pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inženjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolišu CIK.

“Od formiranja novog nelegitimnog saziva CIK to tijelo se ponaša kao subjekt izbornog procesa, a ne kao neutralna institucija zadužena za provođenje izbora. CIK je već kršila Ustav mijenjajući rok održavanja izbora, a sada pokušava da promijeni učesnike izbora, ostalo je samo da na kraju preinači i volju naroda na izborima, što bi bio kompletan izborni cirkus, na šta SNSD neće pristati”, poručio je lider SNSD-a.

Sa druge strane, iz Demokratske fronte pozdravili su odluku CIK-a.

“Smatramo da predizborni i izborni proces kroz aktivno učešće političkih subjekata i pojedinaca ne smije nositi obilježje šovinističke propagande, niti se politički subjekti ili pojedinci smiju služiti nacionalističkim govorom mržnje koja potiče nacionalnu netrpeljivost i stvara osjećaj ugroženosti kod bilo koje skupine građana bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rodnu pripadnost”, kazali su iz DF-a.

Politička analitičarka Ivana Marić također je pozdravila odluku CIK-a.

“Stevandićevoj Ujedinjenoj Srpskoj CIK zabranio učešće na izborima, naredio uklanjanje kontroverznog spota sa Youtube-a, a Stevandića kaznio sa 10.000 KM. Ljudi moji šta se ovo dešava? Nije valjda da dobijamo pravnu državu!?! Gromoglasni aplauz za CIK”, napisala je Marić na društvenoj mreži Facebook.

Dragan Bursać, novinar i kolumnista, napisao je na Facebooku da je to sjajan potez CIK-a, navodeći da četničkim ksenfobima nije mjesto na slobodi, a kamoli na izborima.

“Opa!, ajde neka korist od CIK-a”, napisao je na Twitteru.

Podsjećamo, na sjednici CIK-a je jednoglasno usvojen prijedlog da se stranci Ujedinjena Srpska zabrani učešće na izborima, a Stevandić kazni sa 10.000 KM zbog objavljivanja video snimka na društvenim mrežama i YouTube kanalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad