Saša Magazinović za N1: Znam da izbori neće biti pošteni, evo i zašto

Vijesti 07. okt 202018:07 > 18:26
N1

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, rekao je da lokalni izbori 2020. godine neće biti pošteni, te da je jedino pitanje u kojoj mjeri će biti nepošteni. Magazinović je kao dokaz toj tvrdnji naveo i nekoliko primjera.

VEZANA VIJEST

“Lokalni izbori neće biti pošteni, znam da neće. Pitanje je samo u kojoj mjeri će biti nepošteni. Evo informacija iz Odžaka, koje sam danas dobio. Džananović Firdesa, žena iz Odžaka, prijavljena da glasa iz Malog Zvornika. Bila je ranije prijavljena u Beogradu. Sulejman Džananović, bio prijavljen ranije u Sisku i Virovitici. Na ovim izborima je prijavljen ispravno. Zolotić Elvir, prijavljen da glasa u Sesvetskim Kraljevcima kod Zagreba. Dva člana porodice prijavljena da glasaju iz Njemačke, a on iz Hrvatske. U zadnja tri izborna ciklusa su tamo. U Odžaku imate autoškolu koja je zatvorena zbog zloupotrebe podataka”, rekao je Magazinović i dodao:

“Ovo je udruženi zločinački poduhvat. Ovo se ne može riješiti bez institucija. Ovo ne može uzeti stranka i raditi”, kazao je Magazinović.

Kazao je da neko mora zaštitit ljude iz izbornog ciklusa u izborni ciklus.

#related-news_0

Magazinović je također rekao da ne zna ništa o navodnoj koaliciji SNSD-a i SDP-a u Doboju, odnosno podršci za kandidata Borisa Jerenića.

“O tom slučaju ne znam ništa. To znači da Glavni odbor o tome nije odlučivao. Ko je šta dogovarao, ne znam”, rekao je.

Također, poručio je da svemu onome što radi Nenad Stevandić treba stati u kraj, te je pozdravio odluku CIK-a da Ujedinjenu Srpsku eliminiše za lista za lokalne izbore 2020. godine.

“Nisam vidio reakcije, ali ono što taj čovjek radi je nešto čemu treba stati u kraj. Ima krivični zakon koji definiše raspirivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje. Platio je kaznu od 5.000 KM kada smo nas dvojica gostovali na TV-u zbog onoga što je on lupao. On misli da se politici treba baviti na realitiy način”, naveo je Magazinović.

Status quo – sloboda, put ka EU – zatvor u Lukavici

Na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji postoje dva bloka – a zajedničko im je da svi tvrde kako su za EU – rekao je Magazinović u Danu uživo na N1.

“Razlika je što jedni zaista žele, drugi tvrde – a sve čine da se to ne desi. Put u EU podrazumijeva strukturalne reforme i reformu pravosuđa. Ako se uspije u tom naumu, jedan boj tih koji tvrde da su za EU – doći pod udar tog istog pravosuđa. Njima je status quo sloboda. Put u EU im je ovaj novi zatvor u Lukavici”, izjavio je.

#related-news_0

Pojedini imaju dovoljno novca kojeg su stekli na različitim tenderima, te im novac nije problem – istakao je Magazinović. Zakoni o sukobu interesa i javnim nabavkama su u proceduri, ali ih nije predložilo Vijeće ministara nego parlamentarci.

“Šta radi Vijeće minitara je logično pitanje. U Parlamentu imate obrnutu tezu, kada predložimo zakon, onda iz vladajućih stranaka kažu ‘možda je dobar zakon – ali ga ne možemo predložiti jer dolazi od vas’. To mi kažu mimo kamera”, kazao je gost N1.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH najavio je ova dva zakona do kraja godine – ali Vijeće ministara ih nije još spremilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad