Nižu se reakcije iz RS nakon zabrane učešća Ujedinjenoj Srpskoj na izborima

Vijesti 08. okt 202008:24 > 08:29
N1

Reagujući na odluku Centralne izborne komisije BiH kojom se zabranjuje učešće Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima ove godine, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da se radi o "ishitrenoj i nepromišljenoj odluci koja ne spada u red odluka svojstvenih demokratskim državama i društvima".

“Ujedinjena Srpska je jedna od parlamentarnih partija u Republici Srpskoj, učesnik mnogih političkih procesa, partija koja ima značajnu podršku građana Republike Srpske iskazanu na slobodnim i demokratskim izborima i nije u redu da CIK donesene jednu takvu grubu i ishitrenu odluku“, rekao je Đokić.

VEZANE VIJESTI

On je još dodao da “nije ni fer, demokratski, a ni politički mudro da se bilo koji politički subjekat diskvalifikuje prije početka same izborne trke, a pogotovo da to radi jedno tijelo koje bi trebalo biti neutralno u političkom procesu, kao što je CIK”.

“Svako u ovoj državi ima pravo da predstavlja svoje politike, ciljeve i vizije i da se kandiduje na izborima. Niko ne može da bude ograničen u svome političkom djelovanju. To nisu vrijednosti niti principi koje možemo podržati. Postoje mnoge mjere, kazne i sankcije koje se mogu propisati prije onih najgrubljih i najtežih, jer se na taj način direktno utiče na izborne rezultate. Narod je taj koji može diskvalifikovati neku partiju, a ne CIK”, istakao je Đokić.

On je pozvao sve subjekte izbornog procesa u BiH da djeluju u skladu sa demokratskim načelima i principima slobodnog političkog djelovanja, te da se vodi mirna i fer kampanja u interesu svih naroda i građana BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad