Komšić: Zvaničniku EU nije bitno šta želi HDZ niti bilo ko drugi

Vijesti 08. okt 202014:27 > 14:32
N1

Sudeći kako je ovaj saziv CIK-a počeo da radi, očigledno da postoji volja da se neke stvari mijenjaju. Kao neko ko je u političkom životu dugo u BiH, svjedok sam da svake dvije godine izborne nepravilnosti i krađe je bilo enormne, kazao je danas uoči odlaska u Brisel član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Iz EU su naveli da su su razočarani nedostatkom napretka u pravosuđu?

“To je sve tačno, to nije ništa novo za nas samo je sada konstatovano u iozvještaju neke institucije. Onih 14 stavki koje služe kao mjera napretka, govore o pravosuđu i potrebi da se mijenjaju stvari”.

“Upravo sam čuo ministra Cikotića koji je kazao, kako sam shvatio, da je dogovorena kontakt tačka sa EUROPOL-om. Sve ono što se tiče organizovanog kriminala i korupcije, a prvosuđe tu zapinje kao segmetn. Nažalost to nije ništa novo, to je tako od kraja ratnih sukoba u svim dijelovima BiH, bez obzira šta, kako, ko i gdje je na vlasti. Ja zagovaram malo temeljitiju reformu cijelog pravosuđa. Nemamo sada toliku slobodu da neke stvari radimo sami nego u koordinaciji sa EU i evropskim zemljama”.

Izborni proces i prijave?

“Sudeći kako je ovaj saziv CIK-a počeo da radi, očigledno da postoji volja da se neke stvari mijenjaju. Kao neko ko je u političkom životu dugo u BiH, svjedok sam da svake dvije godine izborne nepravilnosti i krađe je bilo enormne. CIK ranije nije htio da reaguje, da sankcioniše, ali CIK u ovom sazivu očigledno ima volje da se bavi tim stvarima i očekujem da će učiniti to mnogo bolje nego njihovi prethodnici”, dodao je Komšić.

Sastanak sa evropskim zvaničnicima? Šta oni traže?

“Zvaničniku EU nije bitno šta želi HDZ niti bilo ko drugi, nego šta piše u mišljenju EK. Jedan od prioriteta u tom mišljenju jeste implementacija presuda Suda za ljudska prava. AKo ih ne implementirate, sami ćete vidjeti kakav je to odgovor. Implementacija te četiri presude mijenja cijeli koncept organizacije BiH, mijenja bh. društvo. Ako krenemo u tom pravcu, a morat ćemo kad tad, mi ćemo tako postajati društvo slobodnih građana. Tu se zahtjeve HDZ-a i SNSD-a sudaraju sa tim mišljenjem. To je ono što će biti veliki problem u BiH, u trenutku kada dođemo do faze Realizacije 14 prioriteta”, istakao je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad