Stevandić: CIK donio odluku po nalogu svojih šefova iz SDA, PDP-a, SDS-a i DF-a

Vijesti 08. okt 202014:29 > 14:32
N1

Ujedinjena Srpska nastavit će da radi punim kapacitetom bez obzira na Odluku Centralne izborne komisije za koju su rekli da je politički motivirana i da nije utemeljena u zakonu. Najavili su da će se žaliti, te istakli kako tu odluku još nisu dobili.

“Neće se naći sudija ili sud koji će dozvoliti da se CIK postavi ispred njega koja radi u korist svojih političkih šefova. To je koalicioni partner PDP-a, SDS-a, SDA i DF-a. Pokušavaju napraviti nešto slično državnom udaru. Predsjednik Arnautović već sedmicama nastupa u medijima tako što proziva susjedne države. On se bavi obavještajnim službama. Zaključak – ko ih je izabrao za njega i rade, to je poluga političkog utjecaja SDS-a, PDP-a, DF-a i SDA. Radi se o potpunom kolapsu prava. Na ovaj način CIK pokušava da bira odbornike i načelnike. Ovo je prljava igra i pokušaj izborne krađe“, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Istakao je kako je “žalosno što oni iz Ujedinjene Srpske čuvaju ustavni poredak”.

Danas je rečeno i to kako nisu još zaprimili odluku CIK-a, iako su prošla 24 sata i imaju rok samo od dva dana da se žale, što će svakako uraditi. Smatraju da će ova odluka biti osporena jer nije utemeljena.

“Predizborna kampanja počinje 16.10. i emotivani spot nije predmet predizborne kampanje jer nije isticao kandidate niti slogane koji su karakteristični za kampanje. Ujedinjena Srpska još nije emitovala niti jedan predizborni spot niti je izradila bilo kakve propagande materijale. S aspekta samog spota ne možemo ga okaraterisati kao uvredljivi niti ima bilo kakvu intenciju predizborne kampanje”, kazala je Natalija Trivić iz Ujeidnjene Srpske.

Potpredsjednik stranke Milan Petković kazao je kako još uvijek nisu dobili odluku jer je “ne mogu pravno obrazložiti i nije utemeljena na zakonu”.

“Ona će pasti jer u Apelacionom vijeću Suda BiH sjede sudije koji sude po zakonu, a ne političari koji sjede u CIK-u, sude izriču sankcije kako misle da treba i prema direktivama ranijih politčkih šefova. Ovakvom odlukom je izvršena diskriminacija preko 1.000 članova koji su se kabdidovali na ovim izborima”, rekao je Petković.

Iz Ujedinjene Srpske poručili su kako su uvjereni u svoju pobjedu na lokalnim izborima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad