Podijeljene reakcije u RS zbog zabrane za Ujedinjenu Srpsku

Vijesti 08. okt 202017:41 > 19:18
N1

Odluka CIK-a je neutemeljena i politička, a kao takva će pasti na Sudu, kažu prestavnici Ujedinjene Srpske, nakon što im je CIK poništio ovjeru za izbore. U iščekivanju pravnog obrazloženja, u stranci Nenada Stevandića pri stavu su da je sporni spot samo usputni razlog, a da je stvarni motiv izborna trka u Banjaluci.

Da je u spornom spotu balerina, ili drvosječa, bilo bi isto, kaže lider stranke koja je najoštrije kažnjena izbacivanjem iz izborne trke. Diskreditacija stranke se dodaje radi zbog izbora u Banjaluci, jer je Ujedinjena Srpska prepoznata kao “najjači partner SNSD-a”.

“Ja sam zaključio da smo stavili spot sa balerinom ili drvosječom da bi bilo isto. Spot je samo povod, cilj je se ospore naši izborni rezultati. Spot je samo alibi. CIK je koalicioni partner SDS, PDP, SDA i DF. Pokušavaju da urade nešto slično državnom udaru”, tvrdi Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

“Kao što znate izborna kampanja počinje 16.oktobra i emitovani spot uopšte nije dio predizborne kampanje”, kaže Natalija Trivić, šefica Glavnog izbornog štaba Ujedinjene Srpske.

Posljednja 24 časa analiziraju Izborni zakon u kojem pravnici Ujedinjene Srpske nisu pronašli uporište za donesenu odluku CIK-a. Poglavlje 7 odnosi se na mjesec dana kampanje, koja nije počela. Apelaciono vijeće Suda BiH će vjeruju poništiti odluku.

“Gdje je CIK našla utemeljenje za sankciju koje je izrekla? Član 7.3 predviđa sankciju od 10.000, ne predviđa mogućnost skidanja sa liste. Tako de će Sud BIH ovu sramnu odluku CIK-a poništiti svojim rješenjem”, smatra Milan Petković, šef Pravnog tima Ujedinjene Srpske.

Najglasnije je u zaštitu US stao SNSD. Potpredsjednica stranke Žejka Cvijanović kaže da je sve osvetnički potez politički obojenih članova.

“Iznenađena sam, to je prežestoka kazna za jedan propagandni materijal”, navodi Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD.

Tim materijalom negativno je iznenađena Jelena Trivić koja ne komentariše samu odluku.

“Spot u kojem se radi ostalim narodima ono što naš narod ne želi da se radi nama, dakle stavljanje kolektivne krivice. To je strašno. Ono je šovinistički spot. Mišljenje o spotu mogu da kažem, o odlukama institucija – ne bih da ih komentarišem”, poručuje potpredsjednica PDP.

Milorad Dodik se našalio sa Stevandićem tvrdnjom da će bojkotovati lokalne izbore zbog odluke CIK-a, kaže SDS-ov Vukota Govedarica.

Mirko Šarović navodi da je Odluka Centralne izborne komisije, da ne ovjeri listu stranke Ujedinjena Srpska zbog nezakonitog djelovanja i širenja mržnje, ozbiljna i hrabra odluka nadležne institucije. Ipak, kratko dodaje da zbog poštovanja nezavisnosti CIK-a dalje neće komentarisati.

Konačnu odluku u slučaju donijeće Apelaciono vijeće Suda BIH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad