Mostar: Studenti Sveučilišta spremaju se za prosvjede

Vijesti 08. okt 202020:19 > 20:22
N1

Uslijed loše online nastave, visokih školarina, i - kako navode organizatori - netransparentnog trošenja novca, u Mostaru će biti upriličeni prosvjedi studentica i studenata Sveučilišta u Mostaru 14. oktobra.

Predvodnik organizacijskog tima najavljenih demonstracija u Mostaru, student Sveučilišta – Marko Vračević – u razgovoru za N1 kaže kako je kontradiktorno da noćni klubovi i kafići rade, a ondje se prema njegovim riječima niko ne pridržava epidemioloških mjera, dok se nastava na fakultetima odvija prema kombiniranom modelu ili čak nikako.

“Sveučilište u Mostaru može i treba vratiti studente na nastavu u klasičnnom obliku. Online nastava se nije pokazala funkcionalnom i praktičnom u onom smislu kakvo m je predstavljaju. Činjenica je da je kvaliteta nastave izuzetno loša i tijekom pandemije COVID 19 smanjeni su prihodi studenata, stoga je neophodno smanjiti školarine”, kaže student Marko Vračević naglasivši da ostavljanjem iste školarine Sveučilište Mostar je i ovog puta pokazalo kako su im uplatnice važnije od studenata i samog znanja.

Kako tvrdi, Studentski zbog Sveučilišta u Mostaru nije uključen u ovaj prosvjed, a Vračević ne vidi ni razlog zašto bi se uključila ova organizacija: poznata je, tvrdi, činjenica da njih nikad nisu ni zanimali prava i interesi studenta, nego samo vlastiti.

Ja ih pozivam da se slobodno priključe prosvjedu”, kaže Marko za N1.

Studenti imaju razloge za nezadovoljsto, navode organizatori, dodajući da Sškolarine nisu samo 1500 KM, već postoje studijske grupe na kojima je školarina 2000 KM, ali i više.

“Kolega Dario Hrkać i ja ćemo se potruditi da se zadovolje studentska prava, a sudeći prema reakcijama studenata ovo je revolucija”, kaže mostarski student Marko Vračević.

Dario Hrkać, kaže sa smatra da je sami čin obavijesti da će nastava biti online, tek dva dana prije početka nastave zapravo sramotan.

„Prvo nam je rečeno da će biti kombinirani model, pa klasična da bi samo dva dana prije početka objavljeno da će biti online do daljnjeg. Onaj tko je organizirao svoj život u Mostaru već je uplatio za studentski dom ili za stan, smatram da za svoj novac imamo pravo birati, a što se tiče epidemiološke situacije, virus je izgleda postao obrazovni virus pa napada samo studente, a u svatovima i noćnim klubovima ne napada“, rekao je Dario Hrkać.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad