Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi stigao u Sarajevo

Vijesti 09. okt 202012:07 > 12:17
N1

Komesar Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi stigao je u Sarajevu gdje će održati sastanak sa predjsedjavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegletijom, entitetskim premijerima i gradonačelnikom Brčko distrikta.

Prvi sastanak organizovan je u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine, nakon čega je planirana konferencija za novinare.

Tema sastanka trebao bi biti Izvještaj o napretku BiH na putu ka EU gdje konstatovano da bh. zvančnici nisu uradili mnogo toga, kao i Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan.

N1

Podsjetimo, Varhelyi je, obrazlažući izvještaj ranije kazao da većina država u regionu Zapadna Evropa ima problem sa vladavinom prava, što je jedan od ključnih prioriteta na putu u Uniju. Komesar je govoreći o Bosni i Hercegovini posebno naglasio važnost provođenja lokalnih izbora u fer i poštenoj atmosferi.

“Prošle sedmice sam se sastao sa članovim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i svi smo se dogovorili da je najvažnije imati slobodne i pravedne lokalne izbore u BiH, uključujući i u mostaru. To će biti test za njih, test koji Bosna i Hercegovina mora proći. Mislim da je sasvim jasno šta se treba učiniti iz onih 14 prioriteta. Ja preuzima izazov na sebe da ću odobriti kandidatski status ako vidim da postoji jako zalaganje iz Bosne i Hercegovine”, poručio je Varhelyi.

U 13:50 sati planiran je sastanak s članovima Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Uoči prvog sastanka, Varhelyi je iskoristio slobodno vrijeme i prošetao Sarajevom. Na Twitteru je objavio fotografije svoje prve posjete BiH i poručio kako mu je zadovoljstvo što će građanima predstaviti Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Varhelyi je u BiH došao nakon posjete Beogradu gdje je oštro kritikovao predsjednika Aleksandra Vučića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad