CIK morao ukloniti Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH

Vijesti 09. okt 202016:02 > 16:11
CIK BiH

Centralna izborna komisija BiH je dana 09.10.2020. godine, zaprimila rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kojim se Centralnoj izbornoj komisiji BiH zabranjuje da na svojoj web stranici www.izbori.ba objavlјuje lične podatke birača upisanih u Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH, te nalaže uklanjanje nevedenih podataka sa internet stranice, saopšteno je iz CIK-a.

Iz Centralne izborne komisija BiH su kazali kako nisu objavili lične podatke birača upisanih u Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH, nego su objavili Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH i to sa cilјem obezbijeđenja tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska.

U skladu sa članom 3.1 stav (2) i (3) Izbornog zakona BiH, Centralni birački spisak i izvodi iz Centralnog biračkog spiska su javni, a pravo uvida u CBS se ostvaruje u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

“Napominjemo da je u periodu od 18.07. do 17.08.2020. sa cilјem obezbijeđenja tačnosti Centralnog biračkog spiska vršeno izlaganje privremenih biračkih spiskova za glasanje u Bosni i Hercegovini, i iste su općinske/gradske izborne komisije u skladu sa članom 18. Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska izlagale na internet stranicama i oglasnim pločama općine/grada te na druge pogodne načine. I tada izloženi i objavlјeni privremeni birački spiskovi nisu sadržavali ništa manje podataka o biraču.

Primarni alat za postizanje tačnosti Centralnog biračkog spiska je omogućavanje javnosti da ostvari uvid u Centralni biračkog spiska i izvode iz CBS-a, što je propisano i članom 3.11 Izbornog zakona BiH: ‘Objavlјivanje podataka iz Centralnog biračkog spiska i stavlјanje sadržaja na uvid javnosti vrši se vodeći računa o principima zaštite ličnih podataka, a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka'”, podsjetili su iz CIK-a.

Iako je predmetnim rješenjem Centralna izborna komisija BiH onemogućena u vršenju nadležnosti utvrđenih zakonom, a to je obezbjeđenje tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska, CIK BiH je dužna postupiti u skladu sa navedenim rješenjem i Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH je uklonjen sa službene web stranice CIK BiH.

“Obavještavamo javnost da ćemo sa cilјem zaštite svojih zakonom utvređenih nadležnosti, obezbijeđenje tačnosti, ažurnosti i ukupnog intergriteta CBS-a, te sa cilјem sprečavanja svih zloupotreba u izbornom procesu, povodom ovog pitanja zatražiti sudsku zaštitu”, stoji na kraju saopštenja Centralne izborne komisije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad