Zabranjena objava imena birača

Vijesti 09. okt 202018:52 > 19:44
N1

Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine danas je zabranjena javna objava Izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH. Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka stiglo je dan nakon što su brojni međunarodni zvaničnici, uključujući i misiju OSCE-a u BiH, upravo pozdravili odluku CIK-a da objavi imena birača registrovanih za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, označivši je značajnim korakom u povećanju transparentnosti i integriteta provedbe izbora.

U odgovoru CIK-a kaže se kako nisu objavljeni lični podaci birača, kako tvrdi Agencija, nego je objavljen Izvod koji je prema Izbornom zakonu, javan.

CIK BiH je dužna postupiti u skladu sa navedenim rješenjem i Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH je uklonjen sa službene web stranice CIK BiH. Obavještavamo javnost da ćemo povodom ovog pitanja zatražiti sudsku zaštitu“, objavio je CIK. 

Prethodnih godina Centralni birački spisak i izvode iz Centralnog biračkog spiska objavljivale su općinske, gradske izborne komisije na svojim internet stranicama i oglasnim pločama. Problem je nastao kada je ovaj posao preuzela CIK, koja je to uradila zbog ogromnog broja prijava birača van BiH, od 60.000 na prethodnim izborima, ta brojka dostigla je 150.0000 birača od koji je preko 27.000 skinuto sa biračkog spiska

Vlasti BiH, Centralna izborna komisija BiH i Tužilaštvo BiH, moraju adekvatno odgovoriti na sve prijavljene nepravilnosti i o tome na adekvatan način informirati javnost”, poručili su iz Misije OSCE-a u BiH u pismu u kojem je pozdravljena objava izvoda iz Centralnog biračkog spiska.

No što je zaista vlast u BiH, policijske strukture, tužilašto, uradilo da zaštiti izborni proces? Novac za održavanje izbora osiguran je u posljednji trenutak, osim tužilaštva Brčko distrikta, niko nije reagirao na brojne prijave koje su proslijeđene iz CIK-a, dok su napadi na pojedine članove brutalni i svakodnevni. Sva odgovornost je prebačena na Centralnu izbornu komisiju.

Da se može i drugačije pokazali su u Brčko distriktu. Policijske strukture i tamošnje tužilaštvo ozbiljno je shvatilo prijave o mogućiim zloupotrebama. Danas je određen jednomjesečni pritvor i za Peju Mendeša, aktuelnog zastupnika u Skupštini BD-a, ujedno i kandidata na lokalnim izborima. S njim je uhapšen i Jasmin Ravkić, zbog sumnji u umiješanost u prevare na predstojećim lokalnim izborima, dok je ranije pritvor određen i Stojanu Bavarčiću, kandidatu sa liste Narodnog demokratskog pokreta za kojeg se sumnja da je uključen u prevare oko registracije birača.

Ove godine je u Brčko distriktu za glasanje u inostranstvu prijavljeno više od 5.000 birača, dok ih je na prošlim općim izborima bilo oko 2.700.

Inače, Centralna izborna komisija sinoć je na hitnoj sjednici donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za lokalne izbore. Na spisku se nalazi ukupno 3.283.194 birača, dok je na izvodu za glasanje izvan Bosne i Hercegovine ukupno 101.771 birač. Do daljenjeg ostaje nedostupan za javnu objavu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad