Konvoj mladih Bošnjaka „Da se nikada ne zaboravi“ i ove godine u Srebrenici

Vijesti 10. okt 202009:14 > 09:15
Anadolija

Unatoč pandemiji koronavirusa, u sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) organizira XIV. konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi”.

S obzirom na trenutnu situaciju vezano uz epidemiju COVID-19 bolesti i propisanih mjera zaštite zdravlja ljudi, ove godine Konvoj “Da se nikad ne zaboravi” održava se simbolično, a broj sudionika je ograničen s maksimalnim dozvoljenim brojem putnika koji mogu primiti dva autobusa, naveo je Armin Hodžić, predsjednik VBNMGZ-a.

Prema epidemiološkim uputama, jedna osoba mora sjediti na dva sjedala, članovi Konvoja ne mogu, kao ranijih godina, prespavati u Tuzli, nego se vraćaju isti dan, a i posjete Potočarima ograničene su za do 50 ljudi.

Dva autobusa s ukupno pedeset putnika krenula su u ponoć ispred Islamskog centra u Zagrebu prema Srebrenici, Potočarima.

Član VBNMGZ-a Kemal Bukvić kazao je kako je ovogodišnja organizacija konvoja bila upitna, no kako su ipak organizirali putovanje s pedeset putnika, iako je ranijih godina u Konvojima sudjelovalo preko četiristo osoba, istaknuo je.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

„Poruka ovog konvoja, ako ga tako možemo nazvati, je da se nikada ne zaboravi i da se više nikad nikom ne ponovi Srebrenica“, kazao je Bukvić te dodao kako se potrebno sjetiti i Vukovara i Prijedora.

Uz Grad Zagreb, jedan autobus s putnicima organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije (VBNMZŽ) čiji je predsjednik Salih Huremović kazao je ove godine organizacija konvoja bila prisiljena smanjiti broj sudionika, no kako je cilj nastaviti tradiciju.

„Da se nikada ne zaboravi i da se nikada ne ponovi, jer znamo da se tamo desio genocid od strane srbočetničke vojske u kojem je stradalo najviše civilno stanovništvo“, kazao je Uremović.

Među mlađim sudionicima Konvoja je Deni Baltić, 17-godišnjak iz Siska koji po prvi put sudjeluje u Konvoju u pratnji sestre.

„Prvi put sam u ovom konvoju jer su na groblju u Srebrenici pokopani bratići od moje mame i tate, a i nikad nisam bio u Srebrenici“, kazao je Baltić.

Cilj projekta je djelovanje na podizanju svijesti mladih ljudi o važnosti tolerancije, uvažavanja drugog i drugačijeg, punom poštivanju ljudskih prava, neprikosnovenosti ljudskog života i dostojanstva. Na kontinuiranu edukaciju o toleranciji i demokraciji posebno nas obvezuje to što istina o Srebrenici ni nakon dvadeset i pet godina nije potpuna: još uvijek nije utvrđen ukupan broj žrtava niti su počinitelji odgovarali za svoja nedjela, poručuje VBNMGZ.

Vijeće BNMGZ već četrnaest godina zaredom organizira konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi” usmjeren prema mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima koji u zajedničkom posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odaju počast žrtvama Srebrenice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad