Hoće li najava smjene Vlade KS zapečatiti sudbinu Aljoše Čampare u SDA?

Vijesti 10. okt 202019:21 > 19:28
N1

Konačnu odluku donijet će organi Stranke demokratske akcije, nakon što je to zvanično zatražio kantonalni odbor. Još nije jasno ni tko bi trebao činiti novu većinu u skupštini i tko bi se se naći na čelu Vlade Kantona Sarajevo?.

Izvršni odbor KO SDA Sarajevo predložio je Predsjedništvu stranke da donese odluku o isključenju Aljoše Čampare. Oni traže da Čampara podnese ostavku na sve pozicije koje obnaša ispred SDA. Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBIH i ministar unutrašnjih poslova FBIH na sve Aljoša Čampara odgovara:

“Čuo sam da sam isključen. U SDA ima kvalitetnih pojedinaca, doduše – sve manje. I siguran sam da će i oni vremenom napuštati tu stranku. Sve je evidentnije da se unutar nje same, teško šta može mijenjati nabolje. Žao mi je što SDA ne želi da pomogne sama sebi i što je izgubila dodir s običnim građaninom, a u stranci koja je sama sebi svrha i koja nije tu za narod, ja sebe već odavno ne pronalazim. U SDA se uvijek nešto ”da završiti”. Da imam interesa za tim, vidio bih sa Asimom da mi završi da me vrate, ali nemam”.

“Ovo je potpuno očekivana odluka, jer sam vidio da je Čampara krenuo jednim putem borbe u SDA iznutra, ja znam da je to nemoguće i pretpostavljao sam kakav će biti epilog” poručuje lider “Naroda i pravde”.

“Nismo razgovarali na način da Čampara postane član “Naroda i pravde”. Mislim da on sam treba da odluči kako će i gdje će nastaviti svoju političku karijeru. Pa da možda tek tad da porazgovaramo. Ne mislim da je to u ovom trenutku iole bitno. Jer nam je drago kada se pojavi na političkoj sceni bilo gdje hrabar čovjek za obračun sa kriminalom i korupcijom”, kazao je Dino Konaković, predsjednik stranke “Narod i pravda”.

Zastupnici “četvorke”, samostalni zastupnici i Aljoša Čampara predali su u Skupštini Kantona Sarajevo zahtjev sa 18 potpisa za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelne vlade. Od ranije se samo postavlja pitanje, da li će u svemu učestvovati ponovno i SBB?

“Suština razgovora je između mene i gospodina Nikšića. Ako će se praviti Vlada KS bez SDA i DF-a, SBB će u tome isto učestvovati ako se to uradi i u TK i ZDK. Zato tu Konaković više nije toliko važan. SDP je dobio više od nas, mi smo dobili više od gospodina Konakovića. I pravi igrači su tu relacija SDP i SBB”, kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH (21.9.2020.).

Samostalni zastupnik Damir Nikšić ističe da će novu Vladu formirati osamanaestorka i da protivi konceptu da o svemu odlučuju samo šefovi stranaka, a ne zastupnici direktno. On se oštro protivi tome da SBB bude dio pregovaračke priče za formiranje nove Vlade.

“Da njih ne vodi neka ozbiljan politika i neki plan, nego hirovi vjerovatno predsjednika SBB-a. Do sada su nas uspjeli jednom izdati, jednu čitavu ideju i bivšu Vladu. I trenutno su u procesu prevare i izdavanja Vlade u kojoj trenutno sjede”, kazao je Nikšić.

“Šestorka je pokazala da je u BiH moguća vlast bez SDA, odnosno bez etničkih stranaka, i da je moguć potpuno drugačiji model vlasti koji se neće bazirati na matematičkoj koaliciji. Ona je pokazala da je moguće stvoriti model vlasti koji počiva na jasno definiranim principima, reformama koje se žele provesti i mjerama koje će biti u funkciji realizacije cilja”, smatra analitičar Ibrahim Prohić.

“Nisu građani Kantona Sarajevo glasali između ostalog za DF i SBB da bi oni koalirali sa SDA. A to se kada su rušili ovu Fortinu Vladu desilo. Po mom sudu, to su bila dva politička trojanska konja, koja su ubačena u šestorku, i oni su aktivirani kada je tu vlast trebalo srušiti, odnosno kada svi drugi instrumenti nisu dali rezultata”, kazao je Prohić.

Prvi korak ka smjeni aktuelne Vlade Kantona Sarajevo je napravljen. Mnogi koji bi trebali formirati novu Vladu, tvrde da do toga formalno pravno ne može doći prije nove godine, odnosno nakon lokalnih izbora. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad