Zašto federalni parlamentarci ne mogu održavati sjednice u sali Parlamenta BiH?

Vijesti 11. okt 202008:43 > 08:53
FENA/Almir Razić

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja se održavala online 30. septembra prekinuta je zbog tehničkih poteškoća. Na sjednici je konstatovano da je ovakav način rada (online) gotovo nemoguć.

Zahtjev za prekid sjednice podnijela je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić koja je tražila da se donese odlka da se sjednica održavaju uz fizičko prisustvo zastupnika.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSFBiH Mirsad Zaimović kazao je tada kako su zadužili sekretara i nekoliko članova Kolegija ovog doma da ponude prostor s obzirom da sala ovog doma ne ispunjava epidemiološke uvjete. Isto je predložio i zastupnicima.

Jedna od opcija za entitetske parlamentarce bila je i sala državnog parlamenta. Međutim, taj zahtjev je odbijen.

“Razlog neprihvatanja zahtjeva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da održavaju sjednice doma u sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine је isključivo pridržavanje epidemioloških mjera propisanih od strane nadležnih tijela entiteta, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i kantona, a u cilju zaštite od COV1D-19, pri čemu je u obzir uzet i broj od 98 poslanika koji čine Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine”, naveli su iz  Kolegija sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zaimović je na posljednjoj sjednici Federalnog parlamenta naveo da će se naredna održati do 14. oktobra uz fizičko prisustvo zastupnika.

Prema najavama, ova sjednica bit će održana u sali hotela Hills u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad