Čampara: Ne pada mi na pamet ostavka u Vladi FBiH

N1

Ostavku na mjesto ministra unutrašnjih poslova u Vladi FBiH Aljoša Čampara kaže da neće podnijeti. Potcrtava Vlada je u tehničkom mandatu, i do formiranja nove, kaže radiće u interesu građana i Vlade.

“Što se tiče moje pozicije u Vladi FBiH i da hoću ne bih smio podnijeti ostavku upravo iz razloga što bi smanjili kapacitet bošnjačkih ministara u Vladi FBiH i prema Ustavu i prema zakonima i ne pada mi na pamet da to uradim”, poručio je Čampara.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH pojašnjava da su bošnjački ministri već sada “desetkovani”, obzirom da je ministrica obrazovanja Elvira Dilberović imenovana za ambasadoricu, a ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević preminuo usljed pandemije korona virusa.

“Ukoliko neko misli da ja ne trebam tu ostati neka na sebe preuzme odgovornost, neka smanji ta mjesta, neka pokrenu proceduru za smjenu”, zaključio je Čampara.

Čampara je izabran i u Skupštinu KS, ali i u Dom naroda Parlamenta FBiH, gdje je član kolegija, poručuje, ukoliko žele da ga smjene i sa te pozicije mogu pokrenuti postupak.

VEZANE VIJESTI

Izvršni odbor Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo jednoglasno je donio zaključak o pokretanju postupka za isključenje Aljoše Čampare iz Stranke demokratske akcije.

Postupak se pokreće nakon što je Aljoša Čampara potpisao zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, u kojoj SDA participira kao dio koalicione Vlade, čime je napustio Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Svojim djelovanjem i postupanjem Aljoša Čampara je učinio teže povrede obaveza iz Statuta SDA, djelujući suprotno odlukama organa SDA, čime je nanesena znatna šteta i narušen ugled SDA”, saopćeno je iz te stranke.

“Izvršni odbor KO SDA Sarajevo predlaže Predsjedništvu SDA da donese odluku o isključenju Aljoše Čampare iz SDA, te da traži od Aljoše Čampare da podnese ostavku na pozicije koje obnaša ispred SDA kako slijedi; zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH i ministar unutrašnjih poslova FBiH”, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad