Česte turbulencije u KS: Građani ne znaju ni ko čini većinu

N1

Dva dana nakon što je potpisao zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, oglasio se Aljoša Čampara. Poručuje neće odstupiti s pozicija koje obnaša, među kojima je i ona ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH. Čelnim ljudima SDA poručuje spreman je snositi poslijedice. Hoće li biti smjenjen još nije poznato. Vrh stranke i dalje bez komentara.

Na inicijativu kolega iz SDA u Kantonu Sarajevo, da podnese ostavke na sve pozicije, Čampara odgovara- mogu pokrenuti postupke.

“Što se tiče moje pozicije u Vladi FBiH, ja i da hoću ne bi smio podnijeti ostavku upravo zato što bismo smanjili kapacitet bošnjačkih ministara i prema Ustavu i prema zakonu i ne pada mi na pamet da to uradim. Ovo je svakako tehnički mandat i ja se nadam da će se uskoro formirati Vlada FBiH”, kazao je Čampara.

Broj ministara Bošnjaka je, kako Čampara kaže, od ranije “desetkovan”. Vlada FBiH ostala je bez ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića koji je preminuo, ali i ministrice obrazovanja Elvire Dilberović koja je imenovana za ambasadora. Rukovodstvo SDA za sada o Čamparinoj smjeni bez komentara.

“Postupak smjene je vrlo komplikovan i kompleksan, i mislim da ne bi SDA trebala ulaziti u takve izazove bez da zna krajnji ishod jer znate da smjenu treba da potpiše predsjednik i potpredsjednici FBiH. Hoće li imati takvu blagonaklonost predsjednika i jednog od potpredsjednika nisam baš siguran”, kazao je Šemsudin Mehmedović, SDA.

Nije sigurno ni kako će se razvijati situacija u Kantonu Sarajevo. Hoće li kantonalna vlada biti smjenjena, ko će činiti buduću, i kada bi ona mogla biti fomirana, neizvjesno je. Ključno pitanje je i kako će se SBB ponašati.

“Nemamo zvaničan stav, zato što organi stranke još uvijek nisu zasjedali, a oni su ti koji će donijeti odluku ukoliko dođe do toga, i ukoliko bude ponuda da se formira nova većina, ali to je poprilično dalek put”, kazao je Zvonko Marić, SBB.

Česte turbulencije na kantonalnoj političkoj sceni građani skoro da i ne mogu pratiti veliki broj njih i ne zna ko čini skupštinsku večinu u KS.

U decembru 2018. izabrana tzv. šestorka formirala je vladu na čelu sa Edinom Forto, godinu dana kasnije postignut je dogovor između SDA, DF i SBB-a o formiranju nove Vlade. Dogovor je u martu rezultirao Vladom na čelu sa Marijom Nenadićem. Nepunih sedam mjeseci kasnije, potpis Aljoše Čampare prevagnuo je, čime je pokrenut još jedan postupak opoziva Vlade. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad