Čelik: Moja smjena mi je najmanje bitna

Vijesti 12. okt 202011:02 > 11:03
N1

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik kazao je za N1 kako su zaprimili zahtjev 18 zastupnika ove Skupštine za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS te da su već jutros taj dopis dostavili svim zastupnicima i Vladi KS. Slijedi zakazivanje sjednice Kolegija na kojoj će se utvrditi kada će glasati o ovom zahtjevu.

Sjednica Skupštine KS na kojoj će se razmatrati ova tačka trebala bi biti održana u narednih 25 do 30 dana.

“Ukoliko se desi da aktuelna Vlada nema više povjerenja ide se u proceduru imenovanja novog mandatara. To se objavljuje u Službenim novinama, a mandatar dostavlja prijedlog za članove nove vlade i to se dostavlja komisiji za imenovanja. Klub Bošnjaka u Skupštini KS broji 29 članova, njima je potrebno 15 zastupnika koji će glasati o mom nepovjerenju. Čekat ćemo, moja smjena mi je najmanje bitna, ukoliko se odluče da smijene rukovodstvo Skupštine neka to učine, nemam ništa protiv”, rekao je Čelik.

Komentirajući odluku bivšeg stranačkog kolege Aljoše Čampare da stavi potpis na zahtjev za smjenu aktuelne Vlade, čelik je rekao kako to nije očekivao jer je on sve vrijeme bio uključen u procese dolaska i rada aktuelne Vlade jer, ističe, “prethodna vlada nije radila onako kako je trebala”.

“Nisu bili započeti projekti koji su trebali, a koji su bili u njihovih 300 mjera. To je bila samo farsa. Čekali smo da se nešto desi i vidjeli ste i sami koliko je tih mjera obuhvaćeno i da nije ostvareno ni pet posto. Bavili su se više smjenama rukovodstva”, kazao je Čelik.

O motivima zbog kojih je Čampara napravio ovaj pote nije mogao govoriti. Kazao je samo kako je očito da postoji neko unutarstranačko nezadovoljstvo, ali da ne zna koji su ciljevi.

Iako se danima govorilo da li će SBB biti na strani nove većine, njihovog potpisa na zahtjevu nema.

“Mi funkcionišemo normalno, imamo svakodnevne sastanke i nemamo spornih tačaka ni sa SBB-om ni DF-om. Nadam se da i oni isto mogu reći. Onaj ko je stavio potpis na zahtjev je uz novu skupštinsku većinu. Vidjet ćemo šta će se dešavati”, poručio je Čelik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad