Izetbegovićeva reakcija na događaj u Beogradu: Nije slučajno

Vijesti 12. okt 202017:01 > 17:11
N1

Bakir Izetbegović, lider SDA, nakon završene sjednice Kolegija stranke, kazao je da ''nisu razgovarali o odlasku Aljoše Čampare", no dao je svoj komentar.

“Da je to prvi put u životu, bio bih jako razočaran. Poslije silnih odlazaka koje posmatram 30 godina, nisam razočaran. Ljudi kada lične ambicije ne zadovolje i kad osjete da nemaju dovoljno prostora u stranci, optuže stranku. Imali smo prije par godina opasniji raskol, gdje nas je pola kluba poslanika napustilo u državnom parlamentu, tako da je ovo mali problem za SDA. Idemo dalje”, kazao je.

Razgovaralo se o izborima, Dejtonskom mirovnom sporazumu, te kako će ga obilježiti, ali i odnosima u regionu.

“Vidimo jedno srpsko-hrvatsko udruživanje, od strane Zagreba i Beograda. Evo danas su Dodik i Čović kod Vučića. Pozvao je dvojicu, a ne trojicu. Ništa od toga nije slučajno. Ne bi trebali na takav način da rade i tako da obilježe 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na način da takve poruke šalju na BiH, na Bošnjake i na bh. patriote”, rekao je. 

Da su ga pozvali, odazvao bi se i on sastanku, rekao je.

“Bh. slika mora biti trodimenzionalna. Kad sam bio u Zagrebu uvjerio sam se da je bilo priče samo sa jedne strane, pa je bilo neophodno razgovarati sa rukovodstvom u Zagrebu”, naveo je. 

Govoreći o budućnosti koalicije sa HDZ-om, rekao je, da bi se riješile stvari moraju doći do kulminacije, čak i u zategnutosti odnosa.

“HDZ koji putem HNS-a predstavlja ono što nisu imali do sada, evo i u domovima naroda i parlamentima, moraju vidjet dokle mogu doći s time. Misle da je sad taj mandat da mogu postići stvari, a onda će se sve kako uvijek u BiH završiti kompromisom. Ako hrvatska strana smatra da mora imati legitimne predstavnike, onda ti legitimni predstavnici ne mogu imati kočnice kakve trenutačno imaju”, rekao je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad