Viši nivo liječenja od korone do kraja oktobra

Vijesti 12. okt 202017:15 > 22:43
Ulrich Perrey / POOL / AFP

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini nije alarmantna, poručuju nadležni. Nema naznaka o pooštravaju mjera ukoliko postojeće budu strugu poštovane. Lijek remdesivir trebao bi u oba entiteta stići do kraja oktobra.

Većina sjedi i odbrojava stanice svjesna svakog dodira stuba ili naslona sjedišta. Putovanje bez razgovora. Putnici poštuju pravila ali izuzetaka uvijek ima.

Na posljednjoj stanici – dezinfekcija.

Idealni uslovi u tramvaju: tri fizički distancirana putnika, vozač i čovjek koji radi dezinfekciju. Ipak, asocijacija na javni prevoz su gužve, stoga je maska i preporuka i obaveza.

Maska i fizička distanca – najjeftinija su prevencija, podsjećaju nadležni.

“Nažalost tradicionalno nešto što nam nikako nije u krvi. Volimo da se ljubimo grlimo i dodirujemo, ali virus nas vrlo brzo opomene ukoliko se ne ponašamo u skladu sa pravilima”, poručuje entitetski ministar Alen Šeranić.

A ta opomena zapravo znači da nam već naredna životna stanica može biti zdravstvena ustanova.

“Broj novozaraženih iz dana u dan je sve veći i ozbiljnost situacije nalaže da se ponašanje prilagodi sadašnjem trenutku i da svijest prema sopstvenom zdravlju i zdravlju okoline podignemo na viši nivo”, ističe Bakir Nakaš.

Viši nivo liječenja od korone u BiH mogli bismo imati do kraja oktobra, kada bi, prema najavama, mogao stići lijek remdesivir – učinkovit i u terapijama za brži oporavak.

“Mi u BiH očekujemo u prvoj turi oko 1.800 doza lijeka koji će biti podijeljen između entiteta, raspodjela će biti vršena na osnovu toga koliko težih pacijenata je bilo zadnjih sedam dana na hospitalizaciji”, kaže Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

Zvaničan lijek za koronu ne postoji. Stižu hladniji dani i češći boravak u zatvorenom prostoru koji je pogodniji za širenje virusa. Brojke rastu. Disciplina i lična odgovornost su na testu, Covid prolazi ako padnemo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad