Mirza Čelik za N1 otvoreno: Vlada ostaje, SBB ostaje

Vijesti 12. okt 202018:16 > 18:28
N1

Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, za N1 je poručio potpisnicima za smjenu Vlade Kantona KS da ga prvo smijene, pa tek onda da pokrenu postupak za smjenu vlasti. On je istakao da je to procedura koju je zahtijevala "šestorka" pri smjeni Vlade KS u decembru prošle godine. Čelik je rekao da SBB ostaje u koaliciji, a komentarisao je i potez Aljoše Čampare, sada već bivšeg stranačkog kolege.

Zbog svega što se dešavalo tokom smjene vlasti u KS u decembru 2019. godine Čelik je prvo odgovorio na pitanje: A gdje je pečat?

“Pečat je na sigurnom, kod sekretara Skupštine, nisam ga nikada ni vidio, on je ovlašten da se brine o njemu, kao i šefica kabineta predsjedavajućeg. Ovlastili smo ih da ih čuvaju, tako će i ostati.”

Na pitanje da li može ostati predsjedavajući – rekao je:

“Kažu ‘pustit ćemo Čelika da ostane’, ja pozivam da me smijene, pa pokrenu postupak za smjenu Vlade. To je procedura koju su oni zahtijevali kada smo skupili 18 potpisa. Rado bi smijenili Čelika da mogu. Treba im 15 ruku u Klubu Bošnjaka od 29. Ova koalicija trenutno na vlasti ima 16 glasova. Da bi smjenili predsjedavajućeg iz rukovodstva, moraju imati većinu u Domu naroda”, izjavio je Mirza Čelik za N1.

Rekao je kako se može imenovati nova Vlada bez smjene, ali se moraju poštivati Ustav, zakoni, procedure i Poslovnik kako je definisano.

Može li se desiti da SBB-ovi glasovi budu presudni?

“SBB ostaje sa nama. Nemamo naznaka da bi oni otišli negdje drugo. Niko ne može dobiti garancije za politike. Ova Vlada radi. Mario Nenadić je kadar SBB-a, jedan je od kandidata SBB-a. SDA i DF su učestvovali u izboru, on je kandidat ‘trojke'”, rekao je.

Sjednica Kolegija Skupštine KS održat će se već narednog četvrtka, gdje će se razmatrati zahtjev potpisnika koji su tražili izglasavanje nepovjerenja Vladi KS. Nakon toga će se zakazati sjednica – 12 dana od sjednice Kolegija, gdje će se razmatrati datum izglasavanja nepovjerenja Vladi KS.

Ipak, Čelik je rekao da misli da će ova vlada – opstati.

VEZANE VIJESTI

“Mislim da će ostati ova Vlada radi projekata koje je pokrenula, zamah koji smo krenuli sa izgradnjom nekome je zasmetalo i zato su pokrenuli ovo za smjenu Vlade”, rekao je gost N1.

Potez Aljoše Čampare ga je iznenadio, te je u Danu uživo na N1 komentarisao njegov potpis za smjenu Vlade, ali i isključenje iz SDA koje je uslijedilo nakon toga.

“Iznenadio me. on je dugogodišnji član SDA, zajedno smo radili na rekonstrukciji Vlade koju je vodio Forto, ustanovili smo da nisu pokrenuli nijedan projekat, nego nekim izgradnjama facebook profila, Instagrama, Twittera… Ova vlada radi – ali nema dobar PR. Zašto bespotrebno plaćati PR, kada će se moći dohvatiti ono što ova vlada radi. Čampara nije zadnja dva-tri mjeseca dolazio na Klub SDA, a imamo ga svakodnevno, razmatramo pitanja Vlade i Skupštine. Nismo imali priliku da ga pitamo. Vjerujem da Čampara nije u pravu. Ova Vlada dobro funkcioniše”, istakao je Čelik.

Ako dobro funkcioniše – zašto onda nije imenovan ministar zdravstva i ministrica za socijalni rad i politiku?

“Ministrica radi, nije otišla sa posla niti jedan dan. Imenovan je Upravni odbor Službe za zapošljavanje i rebalans budžeta, program koji će zaposliti 1.000 ljudi. Ona je radila sve iz oblasti socijale, svi poslovi su završeni ili u fazi da se završe”, pojasnio je.

“Mi smo kazali da za SDA nije problem ministar zdravstva. Šta je bio problem što se tiče ministarstva, a da nije odgovoreno na vrijeme? Ja vam kažem razlog, njegovo (Čamparino) unutarstranačko nezadovoljstvo, potpisao se prvi da izglasa nepovjerenje ove Vlade. Ja do sutra mogu pričati šta je ova Vlada uradila. Pitajte druge što imaju problema pri imenovanju ministra zdravstva”, poručio je.

Čelik je rekao da će biti predsjedavajući sve dok Klub Bošnjaka u Skupštini KS ne odluči drugačije, i onda će predati mandat. Do tada, i tada, poručio je – Ustav i Poslovnik se moraju poštovati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad