Stižu li bolji dani za pravdu u Bosni i Hercegovini

Vijesti 12. okt 202018:48 > 19:20
N1

Predstavnici četiri od ukupno osam strukovnih udruženja sudija i tužitelja u BiH potpisali su Memorandum o saradnji čija je svrha uspostava efikasnog mehanizma koordinacije u borbi za unapređenje rada pravosuđa, te jačanje položaja nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

Potpisivanje Memoranduma važan je korak ka ujedinjenju struke, i povratku vrijednostima koje tužitelji i sudije moraju predstavljati kroz jedinstven nezavisan sistem, rečeno je na zajedničkoj sesiji.

“U ovako maloj zemlji iznenađujuće je da postoji čak osam udruženja sudija i tužitelja; za nekog nezavisnog posmatrača van BiH, to je svojevsrni šok”.

Ovo je otvarajući zajedničku sesiju udruženja sudija i tužiteljau BIH danas kazao holandski sudija Kees van der Weide nedavno imenovan od delegacije EU u BiH kao pravni ekspert koji će savjetovati Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a u vezi sa usklađivanjem sa standardima i praksama EU-a. Jedna od tih praksi je jako udruženje nosilaca pravosudnih funkcija koje u BIH u ovom trenutku ne postoji, dodaje:

“Potpisivanje Memoranduma važan je korak ka ujedinjenju struke,i povratku vrijednostima koje tužitelji i sudije moraju predstavljati kroz jedinstven nezavisan sistem. Mislim da je jedan od glavnih problema pravosuđa to što se još uvijek previše naslanja na ono što smo imali u prošlosti. Mislim na pravosuđe u bivšoj Jugoslaviji koje tada velikm dijelom funkcionisalo kao dio jednog administrativnog aparata, više nego što je bilo nezavusno tijelo koje je služilo pravdi. To je i danas problem i nije ništa novo kada kažem da je pravosuđe pod politički uticajem.”

‘Problema je mnogo. S jedne strane imenovanje nekompetentnih, političkih podobnih osoba na funkcije, s druge preopterećenost sudova, neprimjerene dužine trajanja sudskih postupaka, nedjelotvorno provođenja sudskih odluka”, kaže Adisa Zahiragić sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu i predsejdnica Udruženja žena sudija u BiH:

Predsjednica Udruženjja sudija u BIH, Mirjana Dević dodaje:

”U posljednjih sedam godina dolazi do naglog pada u samom izboru sudija. S druge strane i sam izbor članova VSTV-a, što sam uvijek govorila, to moraju biti osobe koji imaju visoki moralni sudijski intgritet, stručnost. Mi znamo unutar zajednice koji su to ljudi. Kako dođe do izbora drugih, to.., ne znam”, govori.

Memorandumom kojeg su podržala sva udruženja u BiH, zvanično potpisala prva četiri, uspostavlja se zajedničko koordinacijsko tijelo koje će analizirati, predlagati i zagovarati, proaktivno djelovati u reformskim procesima, i promovirati individualne i institucionalne vrijednosti.

”I mislim da u ovom trenutku posebno treba obratiti pažnju na Zakon o VSTV-u i na tome ćemo raditi”, podvukao je danas i Hakija Zajmović iz Udruženja sudija FBIH.

Zbog svih kritika koje u posljednje vrijeme trpe sudije i tužitelji u BiH nepohodan je, ističu, zajednički odgovor kroz reformske procese kako bi se rad pravosuđa unaprijedio,a položaj nositelja pravosudnih funkcija u BiH ojačao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad