Dr. Sait: PCR test može biti pozitivan do pet sedmica, a da osoba nije zaražena

Vijesti 13. okt 202008:51 > 08:55
Shutterstock

Dr. Bilgin Sait iz Istanbula kazao je za N1, objašnjavajući metode liječenja Covida-19, kako nisu rijetki slučajevi da osoba koja je prebolovala korona virus na retestiranju bude ponovo pozitivna, ali da to ne znači da je ta osoba još uvijek zaražena niti se treba zabrinuti.

Objasnio je kako se to dešava zbog toga što u organizmu ostanu fragmenti virusa koji mogu dati pozitivan nalaz. Isti slučaj i se sa serološkim testovima. Ukoliko je Igg (pokazuje antitijela) pozitivan, ali i Igm (pokazuje upalu), također nema razloga za brigu.

“Već odavno znamo da nema prenosa virusa poslije 10 dana. Kod pacijenata koji su imali simptome i utvrđen je Covid, poslije 14 dana mi ne radimo PCR jer ne treba. On može biti oko pet nedjelja pozitivan jer gleda na fragmentaciju virusa. Poslije 14 dana postoje još fragmenti virusa ali to ne znači da pacijent ima aktivnu bolest. Preporučujemo da se PCR test ne radi nakon 14 dana, a pacijent više ne treba biti u izolaciji”, rekao je dr. Sait.

Objasnio je glavne razlike između gripe i Covida koje ljekari utvrđuju po dolasku pacijenta. Prva razlika je ta što influenca ima kratak period inkubacije i simptome osjetimo 24 sata nakon što smo bili u kontaktu s osobom koja je bolesna, dok kod Covida period inkubacije traje 5-6 dana.

“Drugo su gubitka osjećaja okusa i mirisa. U influenci je mnogo manji slučaj da se to dešava. Treće, simptomi Covida traju i duže od 14 dana, nekada i tri nedjelje, dok kod influence oko pet dana. I posljednja značajna razlika je što je infiltracija Covida ide na periferiju pluća, dok je kod influence u centru”, rekao je Sait.

Istakao je kako se lijek Remdisivir koji se često spominje, uzima tokom viralne faze Covida odnosno na samom početku, ali da za sada nemaju evidencija koliko snažno on pomaže u liječenju. Ipak, utvrđeno je da efektniji do drugih lijekova.

“Svako ko ima simptome i u rizičnoj je grupi treba koristiti taj lijek. Ali, njega je teško naći jer se ne može kupiti i može se nabaviti samo preko Svjetske zdravstvene organizacije. Dakle, svaka zemlja mora zatražiti ovaj lijek od WHO. Za to, ali i sve druge lijekove, trebaju biti zadužena rukovodstva i menadžeri klinika, a ne ljekari”, kazao je Sait.

Dodao je i kako su istraživanja negleskih eksperata pokazala i da 6 miligrama dekstametazona ima dobar efekat u liječenju oboljelih pacijenata koji su u kritičnom stanju.

Upitali smo ga i koja je terapija korištena za predsjendika SAD-a Donalda Trumpa s obzirom da je izjavio kako više nije zarazan i kako je probolio Covid.

“Ne znamo kada je počeo prvi simptom, to nisu objavili. Trump je uzeo remdesivir, koktel dva monoklonal antitijela i deksametazon od šest miligrama. Zanimljivo je da je Trump bio glavni propagator hlorokina govoreći da je to najvažnija terapija, ali ga nije koristio u svom liječenju. To je vrlo ironično”, zaključio je Sait.

Na kraju je pohvalio rad ljekara UKC Tuzla kazavši kako znaju šta rade u liječenju Covida te da koriste adekvatne lijekove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad