Tužilaštvo BiH formiralo nekoliko predmeta o izbornim malverzacijama

Vijesti 13. okt 202013:25 > 13:35
Fena

Tužilaštvo BiH nedavno je zaprimilo određene prijave Centralne izborne komisije u kojima se navode određene neregularnosti u vezi biračkog procesa. Na temelju dostavljenih prijava, formirani su predmeti koji su u radu, rečeno je za N1 u Tužilaštvu BiH.

“Praćenje regularnosti izbornog procesa, uređivanje konačnog biračkog spiska, te spriječavanje zlouporaba, u nadležnosti je Centralne izborne komisije, a u slučaju da u tom procesu dođu do saznanja o elementima kaznenih djela, informiraju nadležne pravosudne institucije – entitetske ili Brčko Distrikta, ukoliko su u pitanju neregularnosti u segmentu lokalnih izbora, odnosno državne, ukoliko se radi o izborima za tijela i institucije na razini države BiH”, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, do sada su samo u Brčko distriktu uhapšene četiri osobe koje se terete za izborne zloupotrebe u vezi s nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u distriktu Brčko za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, dok su političke stranke iznijeli niz optužbi o istom krivičnom djelu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad