Hoće li baze na Aerodromu Sarajevo umanjiti cijene aviokarata?

Vijesti 13. okt 202013:41 > 13:46
N1

Međunarodni aerodrom Sarajevo objavio je poziv aviokompanijama za uspostavu baze. To bi, prema ocjeni stručnjaka, moglo imati pozitivne efekte kako na poslovanje zračne luke, tako i na moguće smanjenje cijena aviokarata, ukoliko svoju bazu u Sarajevu uspostavi neka od niskotarifnih kompanija.

Kako se navodi, pod bazom se podrazumijeva mjesto iz kojeg član posade normalno započinje i završava vrijeme dužnosti i gdje, u normalnim uvjetima, operator nije obavezan osigurati smještaj člana posade aviona.

Jedina aviokompanija koja ima svoju bazu u BiH je WizzAir, i to na Tuzlanskom aerodromu. Direktor ove zračne luke Esed Mujačić kaže za N1 da je upravo ovakav aranžman sa WizzAirom i tajna uspjeha Aerodroma u Tuzli.

“Mogu reći da je to dobra stvar u smislu dugotrajnijeg planiranja saobraćaja, jer baziranje aviona na nekom aerodromu znači planski kontinuitet letenja sa tog aerodroma. Aviokompanije ne donose lako odluku da negdje uspostave bazu, a kada to urade onda to podrazumijeva da duže vrijeme koristi taj aerodrom”, ističe Mujačić.

U odnosu na Tuzlu, putnici koji lete sa Sarajevskog aerodroma moraju platiti znatno skuplje aviokarte, a stručnjaci upozoravaju da je razlog tome visoka cijena taksi na Sarajevskom aerodromu.

Rifat Tirak, stručnjak za zračni promet, očekuje da bi se na poziv i Aerodroma u Sarajevu mogle javiti određene niskotarifne kompanije. Međutim, kako kaže, uspostavljanje njihovih baza bi se odvijalo pod uvjetima tih kompanija, a to bi moglo značiti i smanjenje taksi.

“Moguće je da im se javi neka niskobudžetska kompanija, koja će tražiti uslove oko snižavanja i ukidanja mnogih taksi i usluga, tako da je pitanje hoće li to imati bilo kakvog financijskog efekta. To će sigurno putnicima olakšati, jer će se Sarajevski aerodrom morati tome prilagoditi”, zaključio je Tirak.

Kak je ranije priopćeno, pravo na podnošenje zahtjeva za bazu imaju sve aviokompanije koje planiraju uspostaviti redovnu liniju ili linije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Baza avioprijevoznika se uspostavlja na period od 2021. do 2023. godine i rok za prijavu ističe krajem oktobra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad