Kako se poštuju mjere u Studentskom domu Bjelave?

Vijesti 13. okt 202017:09 > 20:15
N1

Korona virus uslovio je i početak nove akademske godine. Uz strogo poštivanje epidemioloških pravila i mjera studenti se vraćaju u domove koji su obavezni osigurati njihovo provođenje u praksi. Na snazi su i nova uputstva za studentske domove u Federaciji Bosne i Hercegovine koje je ranije usaglasio Federalni krizni štab. Slična pravila još prošle sedmice izdali su nadležni u Republici Srpskoj.

Vrijeme ručka. Menza nakon višemjesečne pauze spremno dočekuje povratak studenata. Među njima brucoškinja Ilma Hadžiarapović iz Turbeta. Zadovoljna je smještajem i hranom u domovima. Poštivanje epidemioloških mjera je nužno, kaže.

“Kada ulazite ovdje izmjere vam temperaturu, ulaz na svaki paviljon nalaze se dezinfekciona sredstva. Maske su obavezne i u redu za ručak, kao i rastojanje”, priča Hadžiarapović .

Drugu godinu ovdje je Faris Mešić iz Olova. Priznaje, korona je nametnula sasvim novi način studentskog života.

“Moraju se poštovati epidemiološke mjere, pri ulazu u Studentski dom se treba nositi maska”, navodi Mešić.

Spisak mjera je izuzetno dugačak i odnosi se kako na studente, tako i na uposlenike. Neke od njih otežavaju rad studentskih centara.

“U studentskom domu, u jednoj sobi, ne mogu boraviti tri studenta. Nama to otežava naš rad obzirom da Studentski centar nije tipična javna ustanova, da je na budžetu KS, nego ovisi i od toga da mi zaradimo”, ističe Muhamed Omerović, direktor Studentskih domova KS.

Online sistem nastave, ali i pandemija uvjetovali su smanjenje broja studenata u domovima. Oni koji su tu, u većini slučajeva poštuju mjere nadležnih, kažu iz krovne studentske organizacije.

“Ima tu izoliranih slučajeva koji ne poštivaju međutim, tu su uvijek zaposlenici koji ukazuju na to. Prema informacijama koje imamo mogu reći da se studenti pridržavaju svih naloženih mjera”, kaže Hamza Vahid El-Din, SPUS.

“Ta loša reputacija koja nas je pratila od pojave korona virusa je i sama pogoršla situaciju u kontekstu da su studenti, koji su se možda i namjeravali se smjestiti u Studentski centar, bili možda uplašeni od toga da je ovdje karantin, pa izolatorij. Hvala Bogu to je već prošlost I mi smo se već okrenuli u budužnost i probat ćemo što prije da zaboravimo to. S tim da smo potpuno svjesni da moramo sarađivati sa studentima dok se ne izmire njihova potraživanj”, dodaje Omerović.

Da je saradnja sa studentima ključna pokazuje i primjer zeničkih studenata koji očekuju odobrenje još jednog roka, u suprotnom spremni su i na organizaciju protesta ispred zgrade kantonalne vlade. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad